НОВИНИ

Проектобюджетът на НЗОК: Повече пари за здраве и сериозна реформа от догодина

Повече пари за здраве и сериозна реформа още от следващата година предвижда проектобюджетът на Здравната каса, с който БНТ разполага. Агенцията по трансплантации и Медицинският одит се обединяват в нова структура, която ще е на подчинение на здравния министър и ще контролира и болниците.С колко ще се увеличат парите за здраве през 2019 г. - подробностите от Альоша Шаламанов и Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова Альоша Шаламанов
20:01, 21.10.2018
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Бюджетът на Здравната каса предвижда повече пари по почти всички направления. Догодина той ще се увеличи с около 490 млн. лв. Така ще надхвърли 4 млрд. лв.

С 18 млн. е увеличен бюджетът за личните лекари.

28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. - за изследвания.

Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците. Той е с почти 180 млн. лв. повече в сравнение с тази година.

При лекарствата, където обикновено има най-голям преразход, увеличението е с над 117 млн. лв.

Проектобюджетът предвижда също - над 100 млн. лв. повече за онколекарства за лечение в болница и още 14 милиона за домашно лечение.

;

Парите за плащания към чужди здравни каси се увеличават с над 80 милиона. С тях ще се погасяват натрупаните през последните години дългове, заради които се създаде напрежение. От следващата година Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина преминават към Здравната каса.

Целта е по-ефективно харчене на средствата.

На фона на дебатите около новия здравен модел, проектобюджетът предвижда драстични промени още от следващата година. За да намалеят разходите на касата, се предлага: парламентът да дава съгласие за разкриване на нови болници. Сега това може да прави здравният министър.

Болниците ще могат да сключват договори за нови дейности като скенер или ядреномагнитен резонанс например, само ако са в регион, в който няма такива. Разрешението ще дава Министерският съвет.

;

Заложени са и мерки за намаляване на харчовете за медикаменти. Касата ще се договаря с производителите по нови правила. Ще може да плаща за лекарства, според ефекта от терапията. Ако пациент, с атрит например, се лекува с биотерапия и на пазара има три медикамента с едни и същи показания, касата ще избира най-евтиния.

От следващата година болниците ще са длъжни да издават на пациентите бележка с похарченото за лечението им. Целта е да се види реално колко доплаща всеки пациент.

Проектобюджетът ще бъде обсъден в понеделник от Надзорният съвет на касата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и ОАЕ подписват договор за сътрудничество до края на годината
България и ОАЕ подписват договор за сътрудничество до края на годината
САЩ заплашват да излязат от договора за ликвидация на ракети със среден обсег
САЩ заплашват да излязат от договора за ликвидация на ракети със среден обсег