НОВИНИ

Проф. Кирова: Изкуственият интелект в медицината започва от рентгенологията

8 ноември беше Световен ден на рентгенологията. По този повод в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" гостува началникът на клиниката по образна диагностика на болница "Токуда" проф. д-р Галина Кирова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 10.11.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
проф. д-р Галина Кирова: Рентгенологията е една много скрита специалност, ние винаги сме зад кадър. А всъщност цялата медицина не може без нас.

До 1895 година единственият начин да се види човешкото тяло е чрез нарушаване на неговата цялост, казва д-р Кирова. В наши дни професията позволява редица методи, които помагат на професионалистите да разберат какво точно трябва да се направи, за да се излекува пациента.

На въпросите на пациенти относно вредата на различните рентгенови облъчвания, проф. Киров казва, че в наши дни има редица уреди, които не излъчват лъчение и не вредят на пациентите. Хората не трябва да се подвеждат по реклами, а да се вслушат в мнението на професионалиста, защото няма смисъл да се извършват множество процедури, които често могат да бъдат излишни, допълни още Кирова.

Проф. д-р Галина Кирова: Изкуственият интелект в медицината започва от рентгенологията и не по други причини, а по простата причина, че това е физичния принцип на получаване и съхраняване на нашия образ. Този образ много лесно може да се прехвърли към технологията и компютрите да ни помогнат да разпознаваме нещата.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме 30 години от 10 ноември
Отбелязваме 30 години от 10 ноември
Сблъсъци в Барселона в навечерието на парламентарните избори в Испания
Сблъсъци в Барселона в навечерието на парламентарните избори в Испания