Проф. д-р Григор Горчев: Монополът е проблем на Здравната каса

Монополът е проблемът на здравната каса, защото докато тя не се демонополизира, докато не влезе допълнително здравно осигуряване, смятам, че ще вървим пак по същия начин. Факторът "каса" определя правилата, което понякога не е в унисон с добрата клинична практика. Това коментира в "Денят започва" проф. д-р Григор Горчев, управител на УМБАЛ "Св.Марина", Плевен, почетен ректор на Медицински университет - Плевен по повод проверките, които започна прокуратурата в 7 болници и проблемът с източването на средства от Здравната каса.

от БНТ
08:11, 19.03.2018
Чете се за: 01:02 мин.
Още
проф григор горчев монополът проблем здравната каса

Прокуратурата започна разследвания в 7 болници. Проверките на Здравното министерство са установили, че тези лечебни заведения се източват чрез различни договори Според Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. болниците, в които разследващите влизат, са на ръба на фалита. Източването на средства от Здравната каса също е проблем.

Проф. д-р Григор Горчев, управител на УМБАЛ "Св.Марина", Плевен, почетен ректор на Медицински университет - Плевен: Проблемът започва да изплува сега. Министър Ананиев и неговият екип разтърсиха системата, която бе заспала дълго време. Нещата, които се знаят, получават и правят, трябваше рано или късно да се установят, коригират и да се мисли по отношение на нови методики и методология. Вижда се, че системата буксува, не е ефективна и това е факт. Мисля, че не са само 7 ,може и да са повече. Никой не може да каже какво ще се получи оттук нататък.

Проф.д-р Григор Горчев коментира още, че няма резултат за робота "Да Винчи" и остава същата клинична пътека, която е в момента, т.е могат да се оперират с тази хирургия и пациенти, които нямат онкологични заболявания. "По този смисъл се обезсмисля ендоскопската хирургия, която е основата, базата.", каза още той. Проф.Горчев оцени като добър знак увеличението на пари за редица клинични пътеки и заяви, че е съвсем реално да бъдат повишени. Според него финансите са важни, но моделът на здравеопазването трябва да е насочен така, че да определя пациента и да търси неговият интерес, а не на една или друга институция.

Проф.Григор Горчев: Основно трябва да се смени системата. Пациентът е зависим къде ще се лекува. Той трябва да бъде освободен къде ще се лекува. Добрите практики и болници ще останат. Тези, които имитират дейност, лека-полека ще отпаднат.

Той смята, че моделът на Ананиев ще има успех. "В държавата има високо подготвени специалисти, но проблемът е, че не могат да се разгърнат.", каза още проф-д-р Горчев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Евродепутат: Хората имат право да чуят резултатите от работата на свободни медии
Евродепутат: Хората имат право да чуят резултатите от работата на свободни медии
Какво ще бъде времето през март?
Какво ще бъде времето през март?