НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Пик на грипна епидемия се очаква след Нова година

Засега сме в началото на циркулация на грипни вируси, пик на епидемията се очаква лсед Нова година, почивките намаляват рисак от епидемия. Това каза националният консултант по микробиология професор Тодор Кантарджиев.

bnt avatar logo
от БНТ
07:27, 12.12.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Той обясни, че непроветряването на помещенията през студените дни е основна причина за разболяване и бе категоричен, че настинки няма, а по-скоро са вирусна инфекция всички тези симптоми като течене на нос и болене на глава.

Проф. Тодор Кантарджиев: Установени са тежки вирусни грипни инфекции на едно дете и още има два случая на грип Б в Александровска болница, беше доказан и вирус А в Русе с тежка белодробна инфекции, което потвърждава, че е започнала циркулацията на грипа. Трябва да се яде витаминозна храна и да се пазим чрез ваксини срещу тежки белодробни инфекции, например.

Бoлните са най-заразни часове преди вдигане на температура, първите 24 часа. Кантарджиев открои, че мръсният въздух също намалява имунитета на дихателните пътища. Важно е да се мият улиците, коментира той.

Проф. Тодор Кантарджиев: Трошеният камък запрашава много силно и затова трябва да се окопават дърветата и да не остава суха площ без засадена трева.

Най-сигурните симптоми за грип са температура, болка в гърлото, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица, много важен симптом е дразнене от светлината и особено показателно е, когато на пушача не му се пуши, отбеляза проф. Кантарджиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лорита Радева: Нужни са стандарти за горивата за битово отопление
Лорита Радева: Нужни са стандарти за горивата за битово отопление
Задържаха 25 кг хероин на граничен пункт Лесово
Задържаха 25 кг хероин на граничен пункт "Лесово"