НОВИНИ

Проф. Никола Владов: Две трансплантации са направени за 24 часа във ВМА

Трансплантациите вече са част от нашето ежедневие. В момента имаме добре подготвени екипи, както във ВМА, а и в България - трасплантолози на сърце, на черен дроб, на бъбреци, които си вършат работата много добре и резултатите са налице. Това каза в студиото на "Денят започва" проф. Никола Владов - началник на Клиниката чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 14.04.2017
Чете се за: 00:36 мин.
Още

В рамките на 24 часа са извършени две чернодробни трансплантации преди около три седмици, което не се е случвало. До сега от началото на годината са направени 4 трансплантации, което прави средно по една на месец, което може и да бъде още по-добре. В рамките на 24 часа, за да се направят две трансплантации изисква много добре подготвени екипи и голям ресурс, обясни проф. Владов.

Той уточни, че преди всяка трансплантации има и много неща, които трябва да се премислят, но най-важното нещо е да се скъси времето на студената исхемия, особено за сърцето, за черния дроб. С набирането на опита това време се скъсява все повече и повече, което пък оказва влияние върху резултатите след чернодробната трансплантация.

Държавата спешно трябва да въведе мерки за контрол на болниците, каза още проф. Никола Владов. Според него, това се налага още повече след отмяната на пръстовия идентификатор, защото така се отваря възможност за злоупотреби. Въвеждането на здравната карта и здравното досие е решение на проблема и е добре те да станат факт колкото е възможно по-скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На ГКПП Кулата обстановката е спокойна
На ГКПП "Кулата" обстановката е спокойна
Статуята на цигуларчето в Русе отново си има лък
Статуята на цигуларчето в Русе отново си има лък