САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Проф. Огнян Герджиков​: Политиката у нас взема връх над правото

В студиото на "Още от деня" проф. Огнян Герджиков изрази положителното си отношение към действията на главния прокурор Иван Гешев, който е "мотивиран и амбициран" в борбата с престъпността. Що се отнася до питането на Гешев до Конституционния съд във връзка с имунитета на президента, юристът определи огласяването на СРС-тата като "непремерено".

от БНТ
19:04, 17.02.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Проф. Герджиков призова управляващите да имат предвид усещането за липса на справедливост и голямото имуществено разделение в обществото ни, тъй като то е "взривоопасно".

Юристът е убеден, че в страната се води битка с корупцията. Относно твърденията на Държавния департамент на САЩ за съдия Миталов, той цитира максима от римското право:

"Дай ми фактите, да ти дам правото."

По отношение на арестите на олигарси у нас проф. Герджиков отбеляза, че делата могат да се проточат, защото понякога такива дела отнемат години.

Новия Закон за хазарта юристът определи като грубо нарушение на Конституцията и цитира кои сектори в държавата могат да бъдат нейна собственост според нейния основен закон. Той наблегна и на загубите, които ще претърпят хората, закупили за разпространение големи количества талони.

"Национализацията на хазарта е нарушение на Конституцията. Не се законодателства така."

Герджиков смята намеренията за ревизия на приватизацията като абсурдни. Правят се предложения да се отмени със задна дата изтекла давност, което е невъзможно, категоричен беше той, тъй като е несъвместимо с европейското право.

"У нас политиката взема връх над правото... Никъде в Европа няма такова нещо..."

Огнян Герджиков се обяви против промени в Конституцията, тъй като тя, по думите му е достатъчно "балансирана".


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Германски съд нареди на Тесла да спре изсичането на терен за завода в Европа
Германски съд нареди на "Тесла" да спре изсичането на терен за завода в Европа
Красимир Ципов: Президентът да посочи къде вижда условия за служебен кабинет
Красимир Ципов: Президентът да посочи къде вижда условия за служебен кабинет