НОВИНИ

Проф. Овчаров: Ако Ларгото не беше завършено в срок, се губеха 15 млн. лв

Софийското Ларго привлича огромно количество туристи, а битката за него беше неимоверна. Браво на Банов и Рашидов, които се пребориха за него. Това каза в студиото на "Още от деня" проф. Николай Овчаров, съветник на министъра на културата. По думите му сроковете за изпълнение на европейските проекти са жестоки и ако този проект не е бил завършен до края на 2015 г, щели да се загубят 15 млн. лв.

bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 04.02.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Проф. Овчаров заяви, че е бил съветник и на Вежди Рашидов и на Боил Банов, и на служебния министър Рашко Младенов, което по думите му показва, че не става въпрос за политически назначения. Той не е работил пряко по проекта за софийското Ларго, но като археолог е имал отношение към него.

По времето на Орешарски проектът е бил спрян и до края на 2015 г трябвало на всяка цена да бъде завършен.

"За съжаление обаче тогава Министерството на културата приличаше на болница - министър Вежди Рашидов беше болен от рак и беше в Германия, зам. - министърът Бони Петрунова също, шефът на кабинета Ива Петрони - също. И именно върху Боил Банов легна цялата отговорност да продължи проекта" , разясни проф. Овчаров.

По думите му европроектите са много тежки проекти и много хора, и общини бягат от тях, защото са свързани със срокове.

"Ако един проект не бъде изпълнен в срок, се губи. Ако не беше свършен до края, се губят 15 млн. Сроковете за изпълнение на европейските проекти са жестоки - там няма мърдане. Изпълняваш го или връщаш парите", каза проф. Овчаров.

Овчаров заяви, че няма да влиза в спора Йончева - Банов, защото това е съдебен спор, но каза, че министър Банов е "изключителен човек и не би направил такова нещо".

Овчаров разказа, че през есента на 2015 г. е имало протестърски акции - 48 човека, по думите му, които, са протестирали и са искали да бъде спрян проекта за различни неща, но основно, че се е работело с нови материали.

"Всички тези неща трябваше да се изпълнят - куполът да се прекрои, да се намали височината на зидовете, което изискваше време. Именно от там настъпиха закъсненията, а срокът беше до края на 2015 г", уточни Овчаров.

"За съжаление поради несъвършенството на закона на обществените поръчки на ЗОП , аз лично за Перперикон ще го кажа - от 4 европейски проекта - три пъти ние сме били практически рекетирани от фирми, по абсолютно законен начин, които обжалват поръчките. Виждал съм го това нещо и съм се борил, но фирмата обжалва до последно. В някои случаи искат пари, но понякога обжалват до последно дори и да не вземат парите", опрака се още проф. Овчаров.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава историческото посещение на папа Франциск в ОАЕ
Продължава историческото посещение на папа Франциск в ОАЕ
Къдроглавите пеликани в Сребърна се увеличават
Къдроглавите пеликани в "Сребърна" се увеличават