НОВИНИ

Онколози искат насърчаване на генетичните тестове и персонализираната терапия

В Световния ден за борба с рака русенските онколози коментираха предимствата на генетичните тестове и персонализираната терапия.

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 04.02.2019
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Докато в други европейски държави те навлизат все по-широко и се заплащат изцяло или частично от държавата, у нас разходите се покриват единствено от пациента. А един такъв генетичен тест дава много по-добри шансове за диагностика и лечение на рак.

Той е и възможност за ранно откриване на хората с висок риск от развиване на злокачествени заболявания. Само 10% от хората разбират в ранен стадий, че имат рак. Според русенските специалисти, с прилагането на генетичните тестове ще се спестят много пари на държавата - генетичен тест на рак на гърдата струва около 1000 лева, а клиничната пътека за операцията, без по-нататъшното лечение - 1300 лева.

д-р Катерина Генова - началник отделение Медицинска онкология в Комплексен онкологичен център - Русе: Молекулярно-генетични тестове позволяват по-прецизна диагностика на заболяването, дават възможност за избор на оптималните медикаменти, тяхното по-точно дозиране, съответно по-ефективно и безопасно лечение и по такъв начин се избягва процесът проба-грешка. Същевременно обаче НЗОК не покрива стойността на генетичните тестове. Плащаме скъпоструващи медикаменти без да покриваме изследванията, необходими за да изберем пациентите, показани за тях.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Няма пострадали българи при обстрела на военната база на летище Кандахар
​Няма пострадали българи при обстрела на военната база на летище Кандахар
Отменени полети на летището в Хамбург заради стачка
Отменени полети на летището в Хамбург заради стачка