НОВИНИ

Разбиха престъпна група за разпространение и търговия с оръжие

Специализираната прокуратура и ГДБОП задържаха организирана престъпна група, занимавала се с разпространение и търговия с оръжие. Част от заловените боеприпаси са от завод "Арсенал". Групата е от седем души - трима от задържаните са с постоянен арест, един е под домашен. Групата е купувала оръжие от разбития през декември миналата година склад в София.

Александър Марков
от Александър Марков
15:51, 04.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Групата влиза в полезрението на службите в средата на 2017 г. Купувала оръжие от разкрития в края на миналата година незаконен склад в София.

Димитър Петров, и.д. ръководител на Специализираната прокуратура: Разбирайки, че вече няма откъде да зареждат и че службите са плътно по петите им, панически започват да разпродават това, което имат, нарушавайки правилата за конспиративност и попадат в обсега на службите, които моментално се задействат и не след дълго лицата са задържани.

При задържането на групата са намерени различни видове оръжия.

Димитър Петров, и.д. ръководител на Специализираната прокуратура: Пет броя пушки, карабина, 16 пистолета, боеприпаси около 1000 бр. патрони и пълнители.

Някои от членовете на групата набавяли оръжието, а останалите го преработвали и препродавали.

Евгения Станкова, наблюдаващ прокурор: В едно от лицата даже в жилището е намерен струг, чрез който е станало изчистването на серийните номера на оръжията, като целта е да не се проследи какъв е пътят и откъде е доставено.

Част от оръжието е от завод "Арсенал".

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Изкупуват оръжие, което включително е било деактивирано. Не само българско. В България има всякакви оръжия, внесени откъде ли не.

Петима от членовете на групата са криминално проявени, трима от тях са осъждани.

На черно един автомат, по данни на прокуратурата, се търгува за 3000 лева, 1 пистолет "Макаров" - за 1000, а един патрон - за 1.50 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две дървени заведения изгоряха в Бургас
Две дървени заведения изгоряха в Бургас
БСП изпрати сигнал до ОЛАФ за скандала Ало, Банов съм
БСП изпрати сигнал до ОЛАФ за скандала "Ало, Банов съм"