НОВИНИ

Професия "виртуален изобличител"

„Панамските документи”, аферата която разтърси света тази седмица. Едва ли корупционните схеми някога щяха да станат известни, ако не беше Джон Доу. Нарицателно за анонимен. Мистериозният информатор. Скандалът, който той организира, заплашва да надхвърли мащабите на разкритията на Джулиан Асандж и Едуард Сноудън. Но попълването на списъка с информатори повдигна отново въпроса дали не се заражда нова професия – на виртуалния изобличител. Човекът, който разполага с информация, чиито заряд може да разклати сериозно позициите на влиятелни хора, а и на цели държави.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:11, 09.04.2016
Чете се за: 01:23 мин.
По света
професия виртуален изобличител

„Здравейте! Аз съм Джон Доу! Интересувате ли се от данни?"- мистериозното съобщение до германски журналисти, което сложи началото на аферата „Панамски документи”. Тайнствена личност, скрита зад безличен псевдоним.

Малко повече от година след първото съобщение, Джон Доу вероятно се е превърнал в най-издирвания човек на Земята. Той успя да разклати световния финансов ред, да накара богати, силни и известни хора да го презират, но и да се боят. Успя да организира най-мащабното журналистическо разследване, правено някога.

„Защо го правиш”, попитали в първите криптирани съобщения германските журналисти. „За да направя тези престъпления обществено достояние”, отговорил Джон Доу. С 40-годишните архиви на панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека”, той разкри част от рая на богатите. Панама. Държава, която отдавна се е доказала като международен мореплавателен център. Панама, обаче, е и една от първите офшорни зони в света.

Заради Джон Доу, от централноамериканската държава изплуваха имената на хиляди компании, милиони изобличаващи документи, терабайти скандална информация. В един списък попаднаха европейски лидери и световни диктатори, известни политици и наркобарони, бизнесмени и хора на изкуството. Оказа се, че всички те са в схемите на „Мосак Фонсека” за регистриране на офшорни компании.

Бастиан Обермайер - репортер в "Зюддойче Цайтунг"
Документите показват как е създадена една паралелна структура в света на лидерите, на властимащите, и на тези, които имат какво да крият.
Според президента на Панама, страната му е под „медийна атака”, организирана от богатите държави. Според адвокатите-собственици на скандалната кантора, зад аферата стоят хакери.

Рамон Фонсека, собственик на „Мосак Фонсека”
Имаме теория за случилото се. Теория, но не и доказателства. Но започнахме разследване.

Хакер, вътрешен човек, идеалист или просто изобличител. Кой е Джон Доу? Никой не знае. Не знае и журналистът Бастиан Обермайер. Казва, че за една година е опознал добре в чата своя информатор, но не може да заяви със сигурност дали общува с мъж или жена. Едва ли скоро ще бъде разкрита самоличността на Джон Доу. Той, обаче, доказа гръмко, че информацията е най-мощното оръжие на 21-ти век.

Сноудън и Асандж застанаха с имената си зад неудобните документи, но бяха принудени да търсят убежище. Джон Доу разполага със свободата на анонимността. Така никой не може да го обвини в държавна измяна и в разкриване на пазена от закона информация. Могат единствено да го ненавиждат или да се страхуват от него. И от следващите му стъпки на виртуален изобличител, който предизвиква съвсем реални последствия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връщат над 100 мигранти от Лесбос в Турция
Връщат над 100 мигранти от Лесбос в Турция
Гейзерът в Сапарева баня е застрашен
Гейзерът в Сапарева баня е застрашен