Прокуратурата: Докладът на ЕК е обективен и реалистичен

Ръководството на прокуратурата оценява доклада на ЕК от 22.10.2019 г. като обективен и реалистичен. Този доклад отчита изпълнението на всички шест показатели, въведени при създаването на Механизма за сътрудничество и проверка през 2007 г., както и пълното изпълнение на седемнадесетте ключови препоръки, формулирани от ЕК през януари 2017 г. Това се казва в позиция по доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, съобщават от прокуратурата.

от БГНЕС
16:44, 23.10.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
прокуратурата докладът обективен реалистичен

Изключително положителен е крайният извод на Комисията – че „извършеният от България напредък по линия на Механизма за сътрудничество и проверка е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС“. Така обективно и по достойнство са оценени усилията на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията и организираната престъпност.

В същото време докладът на ЕК от 22.10.2019 г. ясно подчертава, че „за постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия“. Ръководството на българската прокуратура ще продължи да работи активно и в рамките на Националния механизъм за мониторинг, създаден с ПМС № 240/24.09.2019 г.

Изразяваме институционална и експертна подкрепа на предложените от правителството последни изменения в Закона за съдебната власт, както и на поетия ангажимент за изпълнение на препоръките на Венецианската комисия в съответствие с установения конституционен ред. Намерението на следващата ЕК за въвеждане на „всеобхватен механизъм за върховенството на закона с общоевропейски обхват и обективно докладване на всички държави членки“ е най-силната гаранция за необратимост на реформите, заявяват още от прокуратурата.

Главният прокурор и неговите заместници изразяват своята благодарност към всички прокурори, следователи и служители, чийто труд в значителна степен допринесе за положителната оценка за напредъка на страната ни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фолксваген е замразил строежа на бъдещия си завод в Турция
"Фолксваген" е замразил строежа на бъдещия си завод в Турция
Графити турове са новата атракция на Пловдив
Графити турове са новата атракция на Пловдив