НОВИНИ

Прокуратурата излезе с още детайли по случая „Йончева“

Прокуратурата обяви, че са събрани доказателства, че депутатът от БСП Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата, които е получила от КТБ и че те са предмет на длъжностно присвояване - деяние за което вчера ѝ беше повдигнато обвинение. То е за пране на пари в особено големи размери чрез извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. В схемата е замесен и съучастник, а на Йончева е наложена парична гаранция в размер на 20 хиляди лева.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Йоана Миланова
18:03, 23.01.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Според прокуратурата на 17 април 2012 г. „Авторска телевизия“ и офшорна компания, регистрирана на Британски Вирджински острови, създават дружеството „Офроуд“ ООД , което се управлява от Елена Йончева. Йончева била единственото лице, което имало право да се разпорежда със сумите по сметките.

Според разследването през юни 2012 г. офшорката е превела на два транша към новоучреденото дружество малко над 600 000 лв. От прокуратурата са събрали достатъчно доказателства, според които парите са били присвоени от КТБ с помощта на три длъжностни лица, работили за банката, на които предстои да бъдат повдигнати обвинения.

В схемата депутатът на БСП имал и помагач, който бил привлечен като обвиняем още преди седмица.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Мисля, че е от кръга приближени на Цветан Василев, който се занимава с регистрирането на всякакви търговски дружества за групата на Цветан Василев, за която е внесен обвинителен акт с Специализирания наказателен съд.
;

Адвокатите на банкера Цветан Василев също коментираха случая.

адв. Константин Симеонов: Откъде тя да знае, че след някоя и друга година на прокуратурата ще й хрумне да събори банката и след това да обвини всички, които са вътре в банката във всички смъртни грехове?

Данните показват, че от юни 2012 до ноември 2014 г. Елена Йончева е изтеглила всички преведени пари по сметките на „Офроуд“ ООД. Йончева е извършвала преводи за закупуване на аудио и видеотехника, а месечната ѝ заплата била в размер на близо 13 хиляди лева. Според държавното обвинение Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване.

Според разследващите няма данни Йончева да е работила в ТВ7 - според обвинението тя е продавала филмите си на телевизията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Йончева определи обвиненията срещу нея като „абсурдни“
Елена Йончева определи обвиненията срещу нея като „абсурдни“
Акция в 4-то РПУ: Разследват полицаи за корупция и изнудване на търговци
Акция в 4-то РПУ: Разследват полицаи за корупция и изнудване на търговци