НОВИНИ

Прокуратурата по следите на вносния боклук, пристигнал на пристанище Варна

МВР, прокуратурата и ДАНС проверяват къде се съхраняват отпадъци, които не могат да бъдат преработени или изгорени и спазват ли се изискванията на закона.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:17, 17.01.2020 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Случай като този във Варна - и днес 20 контейнера с отпадъци, но предназначени за Плевен, са открити на пристанище Бургас.Знаете, че Плевен е един от градовете, където бяха открити отпадъци, които повече от 5 години се съхраняват, а би трябвало да се преработват. Намерени бяха и отпадъци във Враца. Това провокира прокуратурата да види дали такива отпадъци не се депонират и в мини, които отдавна не са в експлоатация - места, където хората няма как да ги видят и да подадат сигнали. Вследствие на това главният прокурор разпореди на МВР и ДАНС да провери всички тези мини дали се съхраняват отпадъци и какви са те.

;

Според източници на "По света и у нас", собственици на фирми, които се занимават с преработка на отпадъци, ги загробват в кариери, от които са добивани строителни материали. Прокуратурата има данни, че и минни галерии се използват за складиране на боклук. По неофициална информация над 40 са мините, които отдавна са затворени. В някои от тях е възможно да се съхраняват отпадъци, които не могат да бъдат изгорени или преработени.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Целта на проверката е да установи кой е последният ползвател и концесионер на мините. Къде се намират те, както и съдържанието и вида на отпадъците.

Ако бъдат открити отпадъци, "загробени" в мини, трябва да се установи точното им съдържание, дали са опасни за околната среда и на какво основание се съхраняват там.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Проверката трябва да установи и дали същите са били предмет на трансграничен превоз. Проверката ще обхване и дейността на контролните органи.

Ще се проверяват както разрешителните за внос, ако отпадъците са дошли от друга държава, така и дали е внесеното отговаря на това, което е декларирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни от банкови карти в откраднатата машина за електронни винетки
Няма данни от банкови карти в откраднатата машина за електронни винетки
Продължават проверките на съмнителния боклук на пристанище Варна Запад
Продължават проверките на съмнителния боклук на пристанище "Варна Запад"