НОВИНИ

Издирват дъщерята на банкера Цветан Василев с европейска заповед за арест

Издирват дъщерята на основния обвиняем за фалита на КТБ Цветан Василев с Европейска заповед за арест от вчера. Радосвета Василева е обявена и за общодържавно издирване. Тя е обвинена за пране на пари в размер на малко над два и половина милиона лева. Заради повдигнатото обвинение майка ѝ, също обвиняема по делото КТБ, написа открито писмо до президента Румен Радев. В него съпругата на Цветан Василев се възмущава от действията на прокуратурата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:43, 16.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Според разследването Радосвета Василева е закупила апартамент край Варна в края на 2013 г. Парите за покупката на имота били дарение от баща ѝ, банкера Цветан Василев,който е основният обвиняем за фалита на КТБ. Сумата била около 2,5 милиона лева.

Според държавното обвинение, Радосвета Василева е знаела, че парите са от престъпна дейност. Оттам заявиха, че мярката за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа ѝ е наложена вчера. От прокуратурата уточняват, че преди това са изпратили две призовки на адреса на семейството в София, на 2-и и 7-и август. Тъй като Радосвета Василева не е открита в страната тя е обявена за общодържавно издирване, издадена е и Европейска заповед за арест.

По повод обвинението съпругата на Цветан Василев изпрати открито писмо до президента Румен Радев. В него тя определя обвиненията за пране на пари срещу дъщеря ѝ като скалъпени и нелепи.Казва още, че те идват само няколко дни, след като Цветан Василев потърси закрила в САЩ по закона "Магнитски". Съпругата на Василев пише още, че дъщеря ѝ живее в чужбина от 3 години и няма как да получи призовките на прокуратурата.

Освен това по думите ѝ, съдът все още не е доказал престъпния произход на парите. Антоанета Василева също е обвинена задочно за пране на пари и е с мярка ,,задържане под стража". От прокуратурата заявиха, че предприетите действия спрямо Радосвета Василева са съобразно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниъл Крейг ще изиграе ролята на Джеймс Бонд за още един, последен път
Даниъл Крейг ще изиграе ролята на Джеймс Бонд за още един, последен път
Месец преди началото на учебната година се търсят 3000 учители
Месец преди началото на учебната година се търсят 3000 учители