НОВИНИ

Можеше ли да бъде предотвратено жестокото убийство Виола Николова?

Служебна проверка, провокирана от публикации в медиите е показала, че полицията и прокуратурата не са предприели адекватни действия - по няколко сигнала за закани за убийство, подадени от бившата съпруга на Станев и семейството ѝ. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ще бъде проверена работата на четирима прокурори заради откази да бъде разследван 29-годишния Стефан Станев. Пенка Ангелова с подробностите от специалната пресконференция на главния прокурор, който се закани, че ще има строги санкции.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:55, 11.07.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

От пет преписки срещу Станев - само по една е било образувано досъдебно производство, и то 5 дни след убийството на Виола Николова. Главният прокурор призна, че ако институциите бяха реагирали адекватно, убийството е можело да бъде предотвратено.

Сотир Цацаров, главен прокурор на Р България: Заканите за убийство сами по себе си са престъпление. Въпросът е ако ние и не само ние си бяхме свършили работата - дали щеше да се стигне до това. Излишно е да цитирам всичките закани за убийство, но най-общо казано те се свеждат до обаждания по телефона и които общо взето започват от това „ще те убия“ и приключват с „приготвил съм ти инвалидна количка“. Оттам нататък започват нещата, които общо взето не са в наш плюс и които меко казано представляват неизпълнение на служебните задължения.

Първият сигнал е от април 2016-та за закана по телефона. Но дори през септември, когато Станев нахлува в дома на бившата си тъща, всичко приключва с поредния предупредителен протокол. Четиримата прокурори прекратили преписките поради липса на престъпление са Диана Векилова, Велин Воденичаров, Валери Василев, Валентин Филипов. Мотиви, според главния прокурор - липсват или са доста спорни. Например - че заканата за убийство, - е деяние от частен характер. Или че Станев е невменяем - на базата на стари медицински документи.

Сотир Цацаров, главен прокурор на Р България: Азбучна истина е, че невменяемостта не е заболяване, а правен термин, азбучна истина е, че тя се установява само към момента на извършване на престъплението. Практическа истина е, че това се установява със съответните експертни знания.

Според Цацаров отговорността по случая не се изчерпва само с небрежността, некомпетентността или прекомерното натоварване на полицията и прокуратурата в София. Той посочи, че Станев е бил добре образован и в същото време има данни, че употребявал наркотици от 9-ти клас, бил е лекуван, включително в частни клиники. Причините според главния прокурор са и в Закона за здравето и в семейната среда.

Сотир Цацаров, главен прокурор на Р България: И нека си зададем въпроса колко са случаите, в които просто впоследствие не се е случило нещо, дето да попадне в медийното внимание, а ние да тръгнем да го разследваме с такава скорост заради тежестта на престъплението.

Резултатите от проверката ще бъдат изпратени на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, за да прецени дали да предприеме действия във връзка с работата на полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Страсбург: Белгия демократично забранява бурките
Съдът в Страсбург: Белгия демократично забранява бурките
Кой даде на 13-годишен да подари на непознати 30 000 евро?
Кой даде на 13-годишен да подари на непознати 30 000 евро?