НОВИНИ

​Прокуратурата разпореди проверка за насилието над дете в ЦНСТ в Шумен

Прокуратурата разпореди проверка - заради клипа с насилие над дете, който беше качен от служител от Центъра за настаняване "Слънчево детство" в Шумен. Социалният министър Зорница Русинова днес коментира, че е абсолютно недопустимо да има агресия в домовете за деца.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова Александър Марков
18:36, 12.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Прокуратурата ще изяснява има ли данни за закана с убийство и за изтезаване на малолетни и непълнолетни лица от техните възпитатели. Проверката е възложена на Областната дирекция на полицията и на местния „Отдел закрила на детето".

Прокуратурата им е дала срок от 20 дни, за да изяснят всички обстоятелства по случая. Указанията са да се снемат обяснения и да се приложат всички относими към инцидента документи, включително медицински удостоверения. Към проверката ще бъде приобщен и записът, който беше разпространен в социалните мрежи. На него се чува как възпитателка обижда дете, а на снимката се вижда насинен крак.

На детето е назначена съдебно-медицинска експертиза, съобщи социалният министър Зорница Русинова, която вчера се е срещала с прокуратурата и МВР. Тя заяви, че цялата система е ангажирана със случая и че ще се обсъждат мерки, които да предотвратят подобни инциденти в бъдеще.

Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика: Видеонаблюдение нямам информация да има в ЦНСТ-та и нямаме практика да има видеонаблюдение. Не считам, че видеонаблюдението е ефективният начин за грижа на децата. Голяма част от социалните работници също работят под стрес, те също имат нужда от психологическа подкрепа, затова в рамките на следващите седмици стартира един хоризонтален проект, който ще осигури за следващите 2 години подготовка и подпомагане на всички екипи на ЦНСТ-та.

Прокуратурата е поискала от „Отдел закрила на детето" в Шумен да изготвят доклад и да дадат аргументирано становище за това има ли деца в риск и налице ли са основания за предприемане на предвидените в закона мерки за закрила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете се удави на плажа във Варна
Дете се удави на плажа във Варна
Сметище тормози живеещи на улица “Струга”
Сметище тормози живеещи на улица “Струга”