НОВИНИ

Прокуратурата се самосезира за разрушаването на част от тютюневите складове

С жива верига жители на Пловдив протестираха срещу разрушаването на ценна архитектурна сграда. Недоволството срещу събарянето на един от емблематичните тютюневи складове хората изразиха и пред общината, където поставиха тухли от отломките на сградата.

bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 07.03.2016
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Собствениците на тютюневия склад започнаха вчера разрушаването му, но бяха спрени от възмутени граждани. Министерството на културата започва проверка относно разрушаването на сградата.

Окръжна прокуратура се самосезира за разрушаването на склада и възложи на Икономическа полиция да провери законноста на действията.

Граждани и културни дейци настояват разрушаването на сградата да бъде преустановено. Тютюневият склад е паметник на културата от 1985 година и събарянето му е незаконно, категорични са архитекти.

Въпросната сграда обаче не е вписана като паметник на културата, просто е сгрешен номерът й.

Пенка Калинкова- изследовател на Тютюневия град: Съкрушена съм откровено казано, защото се задава абсурдния въпрос - дали това е паметник на културата. Според вас паметник на културата ли е, има ли всички свойства на паметник - извършена е поредица от грешки - друг паметник на улица Одрин е обявен за паметник на културата.
Светлин - архитект: Такива неща мислех, че могат да видят само в зони на война или в страни, които са много далеч от Европейски ценности и културни, не знам, просто не мога да ги определя - нямам думи.

Грешката вече е отстранена от Националния институт за недвижимо културно наследство и сградата е обявена за паметник на културата. Заповедта за това се очаква да броени дни в общината. Но междувременно собствениците, които имат инвестиционни намерения, я разрушават.

Инж. Димитър Кацарски - заместник - кмет на Пловдив: Дойдох тук тази сутрин. Виждам, че сградата се бута и се разпоредих да не продължава бутането. По-нататъшните ни действия ще зависят от документите, които има издадени и това дали сградата е паметник на културата и по някакъв начин дали общината е уведомена за това, което се извършва тук.
;

Разрешителното за строеж на нова сграда на мястото на срутената е издадено от главния архитект на общината преди година.

Кой го презавери

Румен Русев - главен архитект на община Пловдив: Ами аз, кой... Никакво заковоно основание нямам, за да не го резаверя. Имам едно крилато удостоверение от Министерството на културата, което категорично казва, че не е паметник на културата.

По време на събарянето на сградата са унищожени ценни стенописи на художника Вълчан Петров. Авторът пристигна на място, за да види дали част от рисунките могат да бъдат запазени.

Вълчан Петров - художник: Това разбойническо действие. Нарочно избран почивен ден, за да може по-безнаказано...

Виждате умисъл?

Вълчан Петров - художник: Разбира се, че виждам. Това не е за първи път. Още навремето при античните мозаи, които се откриваха, имаше случаи в неделя са се рушали мозайки.

Светлана Куюмджиева - арт -директор- Фондация „Пловдив 2019": Чувстваме се доста омерзени. Това е втори Тютюнев склад, който пада, откакто тече подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата. Същевременно ние планираме стартиране на онлайн платформа с историята на Тютюневия град.
Снежана Фурнаджиева - председател на Дружеството на плводивските художници: За пореден път е обругано изкуството и за пореден път съм изненадата - не виждат ли хората, които рушат, че това е изкуство и не ги ли научихме...това кой е виновен, това няма защо да търсим вече.

Окръжна прокуратура - Пловдив днес започна проверка за длъжностни престъпления и за евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност. Регионален представител на Министерството на културата спешно пристига в Пловдив. Разрушеният тютюнев склад е част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж скочи пред метрото
Мъж скочи пред метрото
Главният прокурор поиска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев
Главният прокурор поиска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев