НОВИНИ

Прокуратурата ще иска 12 години затвор за Йоан Матев

Йоан Матев - обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина няма да излезе от ареста. Софийският апелативен съд отмени определението на първата инстанция, според което Матев трябваше да бъде пуснат срещу подписка. Спешно - вчера прокуратурата е внесла обвинителния акт в съда, очаква се делото да бъде насрочено. Прокуратурата ще иска максимално наказание за младежа - 12 години затвор. Матев беше задържан почти 2 години след убийството.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова Оператор: Красимир Климентов
17:30, 14.11.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Както и пред първата инстанция, Йоан Матев каза само че иска да излезе от ареста, за да си завърши образованието.

Магистратите не се съгласиха с тълкуването на първата инстанция, че максималният срок за задържане е 8 месеца и той вече е изтекъл. Освен това според съда по делото има достатъчно доказателства, които сочат към Йоан Матев - като автор на убийството и няма никакво основание да се критикува прокуратурата за забавяне на делото.

Съдът посочи, че са събрани много доказателства и експертизи. Ключови сред тях са записите от охранителните камери, показанията на съучениците на Йоан и брат му Марсел, който заведе разследващите до ножа. Заради начина, по който е извършено убийството и факта, че е отнет живота на млад човек - съдът го оцени с изключително висока степен на обществена опасност. Магистратите отбелязаха още, че Матев има полицейска регистрация, и напомниха, че е положил усилия да промени външния си вид и да заличи профила си в социалните мрежи.

Таня Поповска, прокурор, Софийска апелативна прокуратура: Съдът изцяло сподели съображенията на прокуратурата и ги възпроизведе в своето решение.
;

Адвокатката на Матев за пореден път каза, че доказателствата са косвени. Определи разследването като "кабинетно" и изрази съмнение, че ножът, който беше намерен две години по-късно, може да е подхвърлен. Адвокат Маркова обвини прокуратурата в тенденциозност и нагнетяване на общественото мнение чрез медиите. След което се оплака на съда от журналистите.

Стоянка Маркова, адвокат: Може ли да ми съдействате, господин председател, да излезна. Имам граждански арест от медиите.

На заседанието беше отбелязано, че обвинителният акт е постъпил вчера в Софийския градски съд и делото вече е в съдебна фаза.

Йоан Матев ще бъде съден като непълнолетен. Прокуратурата обяви, че ще се бори за максималното наказание, което в този случай е 12 години затвор.

В ранния следобед стана ясно, че първият съдия, на когото чрез случаен подбор се е паднало делото - Андрей Ангелов си е направил отвод, защото през октомври се е произнасял по предишното искане на Матев да излезе от ареста. Така че предстои утре да бъде избран друг съдия, който да гледа процеса по същество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой се грижи за децата с диабет?
Кой се грижи за децата с диабет?
Над 70 000 души са без подслон след земетресението в Иран
Над 70 000 души са без подслон след земетресението в Иран