НОВИНИ

В Деня за борба с диабета: Ученици от Велико Търново събират пари за болно момче

В Световния ден за борба с диабета известни спортисти от цялата страна се събраха във Велико Търново, за да подкрепят децата с това заболяване. Целта е повече хора да научат, че спортът е много полезен и помага на децата със захарна болест да живеят по-добре.

bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 14.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Идеята известни личности да се съберат във Велико Търново е на 18-годишния Тихомир Петров от гимназията по икономика. Той от години е на инсулин и знае колко е важно да имаш подкрепа. За това му съдействали от Асоциация "Докосни дъгата".

Тихомир Петров, ученик: "Помагаме си - всеки казва какви са му кръвните стойности, всеки казва кога и как си поставя инсулин!"
Даниел Панов, кмет Велико Търново: „Аз мисля, че Търново за пореден път дава пример как когато всички сме обединени, заедно искаме единни за една обществена кауза, резултатите са положителни!“

Идвайки във Велико Търново, спортистите заявиха, че приемат за своя мисия да стимулират децата болни от диабет да спортуват, тъй като физическото натоварване влияе изключително положително на болните, като намалява нивата на кръвната им захар.

Александър Славков, председател на Федерацията по карате шотокан: „Ние имаме спортуващи деца, имаме едно момиченце, което е в Пирдоп, и стана трета на световното ни в Унгария, на световното първенство по шотокан!“
Асен Марков - главен секретар на Министерството на младежта и спорта: "Надявам се че все повече спортни клубове и спортни федерации ще отворят врати за тези деца, много деца които са с диабет, срещат трудности в училище, срещат трудности да спортуват, защото просто хората ги е страх, не знаят, не са информирани!"

В знак на съпричастност към всички болни от диабет по света, тази вечер крепостта Царевец ще светне в синьо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци изследваха безплатно кръвната си захар
Русенци изследваха безплатно кръвната си захар
Мая Манолова се срещна с протестиращите срещу добива на газ в Добруджа
Мая Манолова се срещна с протестиращите срещу добива на газ в Добруджа