НОВИНИ

Национално първенство по дебати

Промените в образованието и очакванията на ученици и учители беше една от темите на тазгодишното Национално първенство по дебати. И всеки - със своите аргументи за и против необходимостта от реформи в училище. Темите в състезанието по дебати бяха разнообразни. Младите хора обсъждаха дали да могат да избират учебните предмети в гимназията, трябва ли да има въздушни удари срещу Ислямска държава и трябва ли да има минимална заплата или не.

bnt avatar logo
от Цанка Николова
10:54, 23.12.2015
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Политика, икономика, социална политика и - разбира се - образование. Това бяха дебатите тази година. Финалната тема беше насочена към правото на избор за изучаваните предмети на учениците след 8ми клас. Позиции на ученици и учители.

Альоша Кушлов, учител по история и цивилизация в ДТГ - Свищов: "В тази посока има какво да се направи и има големи резерви, за да може да се вдигне качеството на образованието и същевременно да се направят такива учебни програми, които отговарят на потребностите на учениците, защото съвременното общество, младите хора, младото поколение са със съвсем други нужди и потребности."

Промените в учебните програми бяха сред най-обсъжданите теми на форума. Въпреки че вече са одобрени и подписани от министъра на образованието.

Альоша Кушлов, учител по история и цивилизация в ДТГ - Свищов: "Мисля, че реформата в образованието, която се случва в момента не е, не акцентира върху най-важните проблеми, които съществуват."

И още - според учителите децата са отворени към дебати по определени теми, стига да им се даде тази възможност.

Николай Нейков, член на контролния съвет на асоциация "Дебати": "Всъщност идеята на състезателните дебати е най-вече да се развие умението за критично мислене, за аргументация у младите. На базата на това всъщност ние ги провокираме с доста интересни теми."

Интересна за учениците беше и темата за въвеждане на предмет "Гражданско образование". Според участниците в това състезание учебната програма и този учебен предмет "Гражданско образование" може да се изгради изцяло върху дебатите и това ще бъде стъпка в положителна посока, защото дава на тийнейджърите друг поглед върху действителността около нас.

Николай Нейков, член на контролния съвет на асоциация "Дебати": "Едно от най- хубавите неща, които ми се е случвало на миналогодишното състезание едно момиченце разказа историята как благодарение на това състезание тя за пръв път обмисля вариант да остане в Бълглария и да учи тук, защото казва: Имало и готини хора в България, има възможност да правиш и някакви страхотни неща."

Идеята на събитието е да събере млади хора - студенти и ученици от цялата страна. И - разделени на отбори - правителства и опозиции - да предлагат и защитават тези по най-важните за тях актуални теми и събития.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една жена загина при взрив на летище в Истанбул
Една жена загина при взрив на летище в Истанбул
Новите годишни данъчни декларации вече са достъпни на сайта на НАП
Новите годишни данъчни декларации вече са достъпни на сайта на НАП