НОВИНИ

Трудности с пускането в обращение на новата двулевка

Новата монета от 2 лева е вече е факт. С пускане й в обращение обаче възникват трудности. Автоматите за кафе, цигари и храни трябва да се научат да я разпознават.

bnt avatar logo
от Боряна Благоева
07:41, 23.12.2015
Чете се за: 00:45 мин.
Още

От новата година монетните механизми на автоматите ще трябва да бъдат пренастроени, за да разпознават новата монета. Все още не може да използвате новата двулевка за кафеавтоматите, защото не са настроени, но това ще бъде възможно съвсем скоро. Фирмите, управляващи вендинг машините вече работят, за да се справят с новата ситуация.

Пламен Спасов - управител на "Вендинг партнерс" ЕООД: "Това например е рестов монетник, който трябва да бъде пренастроен. Реално тук се събират стотинките, които взима монетника и ние трябва да обучим този механизъм да взима новата монета от 2 лв. Реално всичко става софтуерно, пренастройва се."

Промяната ще струва по-скъпо на тези фирми, които имат повече машини, защото за всеки отделен автомат цената е около 20-30 лева. Пренастроиването на машините няма да повлияе на цените на услугите за крайния потребител, категоричен е Пламен Спасов.

Пламен Спасов - управител на "Вендинг партнерс" ЕООД: "Като цяло след като премине първоначалния логистичен проблем и пренастройката за нас като цяло това би трябвало да е в плюс, защото, колкото по-големи суми могат да влизат в машините, толкова по-добре за нас. Толкова по-лесно ни е да се вдига оборота."

Ползата от металната двулевка е голяма за собствениците на вендинг машини, защото след работата по преустроиството с нея ще се работи по-лесно. Хартиената създава повече проблеми, защото е най-масовата и се поврежда често.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова Зеландия ще екстрадира в САЩ основателя на Мегаъплоуд
Нова Зеландия ще екстрадира в САЩ основателя на Мегаъплоуд
Защо не подарите на близките си за Коледа просто... едно изживяване
Защо не подарите на близките си за Коледа просто... едно изживяване