НОВИНИ

Сигурността по празниците

Лек спад, с около 6% на взломните кражби, в сравнение с миналата година по същото време, отбелязват от Криминална полиция. Успокоителните данни идват в навечерието на Нова година, заедно с информацията за вече планирани мероприятия на МВР за сигурност ни по празниците. Оказва се, обаче, жертви на взлом в домовете и офисите ни, можем да станем по всяко време на годината, още повече по празниците, когато без да разберем, сами улесняваме крадците с на вид нормално за тази част от годината поведение.

bnt avatar logo
от Ива Милорадова
06:47, 23.12.2015
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Без да се чувстваме постоянно наблюдавани от потенциални обирджии на дома ни, трябва да знаем, че всяка промяна в ежедневието ни, би могла да е знак към крадците, че достъпът до имуществото ни е свободен, разказват от СДВР. А по празниците сами падаме в капана на на вид обичайната предпразнична подготовка.

Александър Пецов - сектор "Кражби", СДВР: "От основните неща е да не нарушаваме ежедневния си ритъм на живот. Това, което правим когато сме вкъщи, да остават околните с впечатлението, че същото е и когато ни няма. Като пример ще дам - щорите си ги пускате в 18 часа, лампите ги гасите в 23 часа - 23:30 часа. Сега покрай Коледните и Новогодишни празници, тъй като те се отличават от останалите празници в годината, много хора имат навика да си слагат украса на външните врати. Това улеснява част от престъпния контингент..."

И така венецът на вратата може да се превърне в проблем. Крадците свалят украсата и ако на следващия ден тя все още не е на мястото си, за тях е ясно, че в дома няма никой. За това е по-хубаво коледният дух да остане в рамките на дома.

Александър Пецов - сектор "Кражби", СДВР: "Социалните мрежи също са един такъв бич... Ние обичаме много да се хвалим и да споделяме. Тези приятели, които ги имаме в социалните мрежи имат и други приятели. Но това е... при тях са другия тип престъпници, които проучват обекта си от неговото близко обкръжение, за да извършат престъплението. Поне да не обявяват пътуванията си преди, а след като вече са се върнали."

А за да бъдем съвсем спокойни, от МВР ни съветват още да бъдем бдителна общност - да не оставяме пощите ни и тези на съседите да се пълнят с рекламни материали, да използваме системи да достъп до входа с чипове, дори да помислим за общо видео наблюдение. И уверяват, че вече са в действие мероприятия на охранителна, криминална и икономическа полиция, които да ни гарантират спокойствие и сигурност за Нова година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов апарат доказва произхода на храните
Нов апарат доказва произхода на храните
И Гърция одобри еднополовите бракове
И Гърция одобри еднополовите бракове