НОВИНИ

Промени в оценяването на учениците

Промени в оценяването на резултатите на учениците влизат в българското училище с новия Закон за училищното образование и предучилищното възпитание. Те ще се въвеждат постепенно, но някои от тях ще станат факт още от есента.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:27, 22.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:41 мин.
Още

При най-малките отпадат количествените оценки. Досега във втори и трети клас децата имаха бележници и получаваха оценки. Според новия закон тези оценки се заменят с качествени оценки, те ще бъдат по всеки предмет и във вид избран от училището. Това ще написани от учители думи като прекрасно, браво, лошо и т.н. При най-малките, първокласниците, ще има само една обобщена качествена оценка в края на годината.Да кажем и една новост при оценяването на по-големите. При класовете от 4 до 12, когато постави количествена оценка учителят вече ще се аргументира пред класа защо е такава оценката на ученика.

Има промяна и при повтарянето на класовете заради двойки. Тя отново е свързана с началния курс. Учениците от 1 до 4 клас вече няма да повтарят годината. Ако завършват с двойки по дадени предмети, те ще учат допълнително през лятото.Тази идея в Закона имаше доста противници, тъй като се смята, че по този начин децата ще остават неграмотни. Но позицията на министерството е друга.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: За цялото ни общество е важно да няма отпадане на ученици рано, защото дори и малко грамотен един човек, той е много по-добър от слабонавлезлия в училище човек.

Промените при Националните външни оценявания като че ли са най-много като вече НВО ще има и в 10-ни клас така стават общо четири - след 4, 7,10 и 12 клас. Новото също е, че в 4 и 7 клас вече ще има задължително външно оценяване само по български език и математика. Другите предмети отпадат, но от министерството казаха, че ако министърът решил някоя година можел да добави някоя от другите учебни дисциплини- природни науки, история и н.т.

В 7-ми клас ще има още само тест по чужд език, но само по желание на ученика. При новия изпит в 10-ти клас се предлагат шест теста - четене, математика, природни науки, обществени науки, чужд език, дигитални компетентности. Все още се спори първите два или първите четири да са задължителни, а останалите по избор. Според министерството този изпит се налагал, за да отбележи края на първи гимназиален етап. Според някои той е излишен, още повече, че и при нула точки на теста ученикът продължава в 11 клас, ако текущите му оценка са по-високи от двойка.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Ако има нула точки, има нула точки и нищо повече и продължава в 11 клас.

Тъй като изпитите след 4, 7 и 10 клас вече ще се измерват в точки, от министерството обявиха скалата за преобразуването на оценките, получени в училище в точки. 6-цата ще е 50 точки, 5-цата 39, 4-ката- 26 и тройката - 15. Така най-високият общ бал за влизане в гимназиите след 7-ми клас вече става 500 точки вместо познатото досега 36.00.

Матурата в 12 клас ще се изписва в дипломата с оценка, но ще се отбелязват и получените на изпита точки. Новото е още, че се увеличава броя на предметите за втората матура- включени са музика, изобразително изкуство, предприемачество, информационни технологии и информатика.


Вижте коментара на Елиана Димитрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Повдигнаха обвинение на главния архитект на Пловдив заради тютюневите складове
​Повдигнаха обвинение на главния архитект на Пловдив заради тютюневите складове
Констатирани са документни престъпления във фирмите на Димитър Желязков - Очите
Констатирани са документни престъпления във фирмите на Димитър Желязков - Очите