НОВИНИ

Промените в Изборния кодекс отново влизат в правната комисия в сряда

Утре промените в Изборния кодекс влизат за обсъждане в правната комисия, за да се възстанови по-ниският праг за избор на кандидат с преференция в изборните листи, както и да се започне процедура за нова Централна избирателна комисия.

Милена Кирова
от Милена Кирова Вера Александрова
20:56, 19.02.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Рестартът на промените в изборното законодателство е, за да се запази стабилността, обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Според него преференцията е "хибридно решение" в изборния процес, не е мажоритарен вот.

От НФСБ остават против ниския праг за преференциите. Ще подкрепят смяна на състава на ЦИК, но не виждат как това ще стане чисто технологично до евроизборите.

БСП потвърдиха, че няма да влизат в пленарна зала. Обвиниха управляващите, че не са си научили урока и прибързано внасят новите поправки в Изборния кодекс.

Според АБВ измененията на изборните правила изобщо не решават съществените проблеми.

В програмата на парламента за четвъртък е предвидено разглеждането на процедура за избор на нова ЦИК.

Промяна на промяната се наложи заради обществената реакция - обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Той посочи, че приетите по-високи прагове за преференциите от миналата седмица съответстват на подхода, възприет и в други страни, в които има преференциално гласуване.

Данаил Кирилов - председател на правната комисия в Народното събрание: Ние сме народна партия. Съобразяваме се с тренда, с обществените настроения, без значение от каква част от обществото идват. Напълно основано смятам, че изпълнителната комисия взе такова решение.

От НФСБ считат, че преференциите с нисък праг рушат политическото доверие като създават излишна мотивация за цитирам ,,боричкане'' в една партийна листа. Затова ще гласуват против, когато Кодексът се върне в пленарната зала. Ако се избира нов състав на ЦИК е нормално НФСБ да има своя номинация и кандидатура, казаха още от партията на Валери Симеонов. От левицата потвърдиха, че няма да участват в работата на парламента. По думите на Крум Зарков ще обикалят страната, за да решават проблемите на хората. Социалистите обвиниха ГЕРБ, че внасят новите промени в Изборния кодекс, без закона да е обнародван.

Крум Зарков - заместник-председател на ПГ на "БСП за България": Една грешка не може да бъде поправена с друга грешка. Управляващите се опитват да скочат в един процес, който не е завършил, защото се очаква президентът да се произнесе по темата.

АБВ още не са получили отговор от БСП на предложението им за съвместно участие на изборите. Румен Петков не одобрява решението на левицата да напуснат парламента.

Румен Петков - председател на АБВ: Аз почти не си спомням парламент, в който някой да не е излизал и после да се е чудил как да влезе. С излизане политика не се прави, с излизане, с пенявене по телевизорите, политика не се прави, политика се прави в комисиите на НС и в пленарна зала.

АБВ настояват за активна регистрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бдение в памет на убития при масово сбиване мъж в Кюстендил
Бдение в памет на убития при масово сбиване мъж в Кюстендил
В Брюксел обсъдиха дигиталните предизвикателства пред медиите
В Брюксел обсъдиха дигиталните предизвикателства пред медиите