НОВИНИ

Въвеждат нова единна система за туристическа информация у нас

От утре данните на всеки турист у нас ще бъдат качвани в нова Единна система за туристическа информация. Служителите на всички места за настаняване в България ще са длъжни да го правят.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:59, 19.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Основната цел на системата е да пребори сивата икономика в сектора. До данните на туристите достъп ще имат само институции - общините и НАП, за да проверяват платените данъци, министерството на туризма и НСИ за справки, както и МВР, за да издирва заподозрени престъпници. И сега хотелиерите снабдяват институциите със същата информация, но поотделно. За гражданите на Европейския съюз в системата се ще качват по-малко данни.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Дата на пристигане, дата на заминаване и трите имена.
БНТ: А за граждани от трети страни?
Николина Ангелкова - министър на туризма: Всичко.
Огнян Траянов - изпълнителен директор на фирмата, създала системата: За тях ще се събират и лични данни и ще се предават по съответен начин към МВР.

Право да качва информация ще има служител, който ще се води "супер потребител". Има няколко начина - чрез вътрешния софтуер на хотела, ако е синхронизиран със системата, като въвежда данни директно в нея или като си записва информацията на файл в компютъра и после го прикачва в сайта. За хижи високо в планината ще има опция да си предават файловете веднъж седмично.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Ще дадем възможност до 1 октомври да се случи въвеждането на цялата база данни, която повярвайте ми е огромна. Към момента има над 18 800 места за настаняване в Националния туристически регистър.

През тези 8 месеца министерството ще обучава "супер потребителите". Първо ще показва, а после ще наказва. След 1 октомври, ако място за настаняване не си въвежда данните, следват глоби и дори заличаване от Националния регистър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България се преклони пред безсмъртното дело на Васил Левски
България се преклони пред безсмъртното дело на Васил Левски
Национална кампания на БЛС срещу агресията над медици
Национална кампания на БЛС срещу агресията над медици