НОВИНИ

Протест на КТ "Подкрепа" за въгледобивната енергетика

Миньори, енергетици и синдикалисти протестираха в София. Организирани от КТ "Подкрепа", протестиращите поискаха запазване на работните места във въгледобивните мини в Маришкия басейн и в ТЕЦ "Марица-изток 2". Настояха България ясно да защити позицията си за диференциран подход в преговорите за цената на въглеродните квоти на предстоящата Конференция за климата в Катовице, в Полша. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отиде при миньорите и заяви, че правителството е категорично против по-високите квоти и стои твърдо зад миньорите.

Александър Марков
от Александър Марков
17:42, 29.11.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Протестното шествие на КТ "Подкрепа" премина през Министерския съвет, Президентството, Представителството на ЕК в България и всички институции, които, според тях, имат отношение към това, да се запазят работните места и конкурентоспособността на въгледобивните мини и топлоелектрическите централи в Маришкия басейн.

Миньори, енергетици, синдикалисти от всички федерации на "Подкрепа" поискаха България да се пребори с повишаването на цените на въглеродните квоти и изискванията за още инвестиции в сероочистки.

Валентин Топалов, председател на миньорския синдикат, КТ "Подкрепа": Това значи затваряне и закриване на Маришкия комплекс, няма как да се издържи. Трябва по-диференциран подход.

30 000 са заетите в мините и централите в Маришкия басейн, а още 150 000 работещи в индустрията косвено зависят от тока, произвеждан там, напомниха протестиращите.

Апостол Димитров, работник в ТЕЦ "Марица-изток 2": Трябва, първо, да се намали цената на въглеродните емисии, която е повече от половината от всички останали разходи на електроцентралата - 460 млн.
Светослав Савов, миньор в рудник "Трояново 3": Само нашият рудник сме 2000 души. А отделно има още два.

Пред Министерството на икономиката заместник-министър Лъчезар Борисов прие исканията на протестиращите.

Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката: Ние, като правителство, ще положим максимални усилия секторът да остане жив.
;

Синдикатите поискаха ясна българска позиция на предстоящата климатична конференция в Катовице, Полша. А енергийният министър Теменужка Петкова отговори, че кабинетът стои зад тях.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Искаме българската позиция в Катовице да бъде пробългарска. Нещо, което рядко ни се случва, но се надяваме поне този път, когато сме на прага на безизходицата, всички заедно да сме българи.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Правителството стои твърдо зад българските миньори, знаете за нашата позиция за Катовице, правителството не подкрепя категорично новите изисквания, надяваме се и президентът в Катовице, който ще води българската делегация, да защити правителствената позиция.

Министър Петкова обяви, че изключенията за въгледобивни мини са на финалната права, както и тази за ТЕЦ "Марица-изток 2". По думите ѝ правителството е събрало необходимите средства и вече е закупило 1/4 от квотите въглеродни емисии за топлоцентралата за 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват Апелативния спецсъд заради Иванчева
Проверяват Апелативния спецсъд заради Иванчева
ДРУГИТЕ новини: Кой впечатли Чък Норис
ДРУГИТЕ новини: Кой впечатли Чък Норис