НОВИНИ

Протест на полицаите ще има на 5 юли

Полицейски протест на 5 юли ще има. Това заявиха синдикални лидери след срещата им с ръководството на МВР днес. Като причина изтъкнаха,vче основният въпрос за повишаването на заплатите остава нерешен. Вътрешният министър Валентин Радев обясни, че заплатите на полицаите няма как да бъдат повишени, поне до края на годината. Радев смята, че с диалог проблемите могат да бъдат решени, но заиграването с партии прави лошо впечатление. Полицаите са хора, които трябва да търсят само социалните въпроси и да ги договарят с ръководството на МВР, смята още Радев.

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 29.06.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Валентин Радев обясни, че заседанията на Съвета за социално партньорство ще продължат, за да се търсят верните решения. Като пример посочи проблема с униформите, който вече е решен. Относно заплатите и Радев смята, че трябва да се повишат, но МВР не трябва да се разглежда като самостоятелна система, а като част от държавата. Радев смята, че синдикатите са прави да не вярват вече само на приказки.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Това им казах. Не ви карам да ми вярвате, Гледайте какво правим. И са абсолютно прави, ако не бяха дали пари за дрехи, аз щях да ходя с тях. Да обясня още един път. На едни чиновници им дават по 400 лева, а другите нямат право на тези пари, защото така пише в закона, ама и униформи не шием и униформи не им даваме.

Според синдикатите така пише в Закона, след като министър Румяна Бъчварова е направила реформата в МВР. Освен това се е получила и разлика в заплатите на служители на една и съща длъжност.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Да, така са направили, но как беше "пътя за ада е осеян с добри намерения". Идеята беше много добра. Накратко казано взимаме парите от чантаджиите и ги даваме на хората с полицейските функции.

Вътрешният министър е призовал синдикатите да гледат напред, а не да се търси кой е виновен. Отворени за преговори остават и синдикатите и ръководството на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бури връхлетяха Полша и Сърбия
Бури връхлетяха Полша и Сърбия
Младежи от цялата страна настояват за промяна на образователната система
Младежи от цялата страна настояват за промяна на образователната система