НОВИНИ

Превозвачите излязоха на протест

Денят на Срещата на върха на европейските лидери в София беше избран от превозвачите и за ден на протест срещу така наречената „поправка Макрон", която трябва да регулира транспортния бизнес в Европа.

Николай Минков
от Николай Минков
12:30, 17.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Над 180 ТИР-а и автобуса днес блокираха лявата част на бул. "Цариградско шосе" от 7 км до "Алея Яворов" в посока Центъра. Протестът е срещу готвените поправки в "пакета за мобилност", предвиждащи на всеки 3 седмици водачите на ТИР-ове да се прибират в родината за почивка, а тези, които са в Западна Европа да не почиват в кабините, а в хотели. Това прави автоматично отпадане на застраховките за камионите и за товарите.

Протест има в още 10 български града. В София протестът ще премине в пешеходно шествие, което ще завърши пред НДК, където превозвачите искат лидерите на Европа да ги чуят.

Димитър Рашков, собственик на транспортна фирма: Финансово "проектът Макрон" ще се отрази изключително неблагоприятно върху нашата фирма, върху доходите на шофьорите. Всеки един шофьор ще бъде задължен да му се намали работното време.
Ангел Траков, председател на Транспортната автомобилна асоциация: Смятайте, че става въпрос за фалита на над 14 000 компании и повече от 200 000 семейства ще останат без доходи.
Миролюб Столарски, собственик на фирма за автобусни превози: При втория пакет се дава възможност на западните фирми да влезнат във всички печеливши линии без конкурси, само при поискване, а оттам-нататък социалната политика, която о провеждат автобусните превозвачи е невъзможна.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейските лидери написаха своите послания на кирилица
Европейските лидери написаха своите послания на кирилица
Парламентът гласува доклада за ЧЕЗ
Парламентът гласува доклада за ЧЕЗ