НОВИНИ

Протест с играчки на родители на загинали в катастрофи деца

Почернени родители, загубили децата си в катастрофи, се събраха днес пред Съдебната палата, за да поискат справедливи присъди. Конкретният повод за недоволството им е решение на ВКС от миналта седмица, според което поредният убиец на пътя получава само две години лишаване от свобода за смъртта на Лора от Варна. Протестиращите настояха за спазване на законите, но и за законодателни промени, които да не позволяват на извършителите на престъпления да се разминават само с условни присъди.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:52, 06.04.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Тя е облечена в народна носия, обичала да танцува, той се усмихва от снимката. И двамата няма да изрекат повече "майко'' и "татко''. А техните родители с болка подредиха снимки, играчки, цветя пред Съдебната плата.

Светлана Горова - майка на загиналата Галина: 10 години моето дете го няма, 10 години моето дете не е пипнало тази играчка. Тия, които създават законите, защо не се замислят, че след моето дете има още други деца.
Иванка Връжалова - майка на загиналата Паолина: Съществуваме едва ли не. Не живеем. Това не е живот вече.

Неправилно изпреварване, превишена скорост, пияни шофьори и фатален край - сценарият е все същият - само жертвите са различни. Резултатът- и той същият- условни присъди, наказания по 2-3-5- години.

Светлана Горова - майка на загиналата Галина: Моят убиец, защото и мене и детето ми голямото и мъжа ми - той уби цялото семейство ... ми той въобще не е осъден'.
Иванка Връжалова - майка на загиналата Паолина: Беше с условна присъда. Като си признае вината, те му намаляват на 1/3 от присъдата'.

Лора - на 20 години - безвъзвратна загуба за Нели Петрова. Само преди седмица Върховният касационен съд постанови - 2 години лишаване от свобода за моториста, който я блъсна на пешеходна пътека. Причината - момичето било съпричинител на катастрофата, защото не се огледало и не преценило скоростта на мотоциклетиста.

Нели Петрова - майката на загиналата Лора: ВКС показаха на всички нарушители и на всички хора, които не са свикнали да спазват закона за движение по пътищата, че могат да продължават да го нарушават'.

Гласът на протестиращите беше чут от председателя на Върховният касационен съд Лозан Панов. Той ги покани на разговор.

Нели Петрова - майката на загиналата Лора: Надявам се обаче, че пред медиите, това, което ми обещаете горе ще се изпълни.
Лозан Панов - председател на Върховния касационен съд: "Изчетох решението, намирам, че в особеното мнение има много основания, много аргументи, така че съм готов да ви изслушам. Ако има противоречива практика, смятам, че трябва да се сезира съда за тълкувателно решение''.

Сляпа ли е Темида - този отговор продължават да търсят почернените родители. Час след протеста пред Съдебната палата под внушителния лъв на земята останаха само играчките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забранява се паленето на огън на открито
Забранява се паленето на огън на открито
Нападнаха екип на Спешна помощ в ромския квартал във Варна
Нападнаха екип на Спешна помощ в ромския квартал във Варна