НОВИНИ

Протест в Пампорово срещу идеята за закриване на пожарната служба в курорта

За около час жители и работещи в зимния курорт Пампорово блокираха главния път Смолян-Пловдив заради закриването на пожарната служба. Подобен протест преди време имаше и в Самоков. На последвалата спешна среща при премиера Бойко Борисов финансовият министър Владислав Горанов пое ангажимент пред кметовете на Чепеларе и Самоков до края на зимния сезон пожарните служби в двата курорта ще бъдат осигурени с ресурси.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Величка Петкова
19:51, 13.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Протестиращите от Чепеларе и Пампорово настояваха службата да се запази, защото екипите обслужват не само курорта, а и околните села.

Марио Куцинов – кмет на с. Проглед: Пожарната в комплекс Пампорово е страшно необходима за околните села, защото преди месец в село Проглед се запали една къща и момчетата спасиха един възрастен човек, който можеше да си отиде.

Притеснени са и всички, заети в туристическия бранш и горовладелците в района.

Никола Гьокселиев - председател на горовладелска кооперация: Тази пожарна обслужва десетки хиляди декари гора, специално обучени са... и това че за сега няма пожари тука не гарантира че утре други ден няма да има.
Венцислав Чолаков - управител на хотел: Първите десет минути са най-важните да се потуши един пожар. Значи за десет минути мога да гарантирам, че от Смолян ли било, от Чепеларе не може да дойде пожарна.

Оказа се, че решение на проблема вече се търси.

гл. комисар Николай Николов: Аз предлагам проект на решение, което да осигури пожарната безопасност на курортния сезон... Това означава, че хората които са си тук, пожарните които са си тук ще продължават да си бъдат и през сезона.

По инициатива на премиера Бойко Борисов разговорите се пренесоха в Министерски съвет.

Владислав Горанов – министър на финансите: Стигнахме до заключението, че оптимизационните мерки, които се предлагат, не са достатъчно навременни... поне в рамките на сезона, всички необходими ресурси за осигуряване на пожарната безопасност на тези зимни курорти ще бъде осигурено и ще се даде възможност за нормално провеждане на зимния сезон.

Така пожарните служби в Пампорово и Боровец поне за сега остават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП предупреждава за нова киберизмама
ГДБОП предупреждава за нова киберизмама
Три жени се борят за живота си след взрив на газова бутилка в Сапарева баня
Три жени се борят за живота си след взрив на газова бутилка в Сапарева баня