НОВИНИ

Ирански млекопреработватели търсят сътрудничество с наши производители

Ирански млекопреработватели търсят бизнес сътрудничество с български производители на млечни продукти. Това стана ясно по време на среща между представители на бранша от Иран и България. Сред най-търсените продукти от иранците, се оказва българското сирене. Към днешна дата, обаче, нито един роден производител не предлага продукцията си в персийската страна, въпреки че действащите млекопреработвателни предприяти у нас са над 300.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
19:32, 13.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

За последните шест месеца износът ни към Иран е над 38 млн. долара и се състои основно от химични торове, пътнически автомобили и крикове. Въпреки развитието на икономическите отношения между двете страни, българското сирене е спомен от миналото за персийската държава.

Саид Хадеи, председател на Българо-иранска бизнес асоциация: "Старото поколение на Иран знае за българското сирене, младите поколения, ако не знаят, поне са чували. Иранският пазар наистина има добър потенциал да бъде сериозен пазар за българските производители на млечни продукти."

За българските производители на млечни продукти, изнасянето на суровината към Иран и Близкия Изток е възможност за разширяване на пазарите.

Ахмед Али, представител на фирма за производство на млечни продукти: "Иран е голям пазар, който познава българското сирене като сирене. Това ни интересува-да си продадем производството и стоката.

От Министерството на икономиката са категорични-българските млечни продукти имат място на чужди пазари.

Александър Манолев, заместник-министър на икономиката: "Това е сектор, който може да предложи много по отношение както на увеличаване на търговските обмени, на износа към Иран, така и за съвместни предприятия, които да бъдат с ирански капитали в България."

Срещите на иранските млекопреработватели ще продължат и през идната седмица с местни производители в Пловдив и Хасково.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славчо Велков: Филмът на Елена Йончева е направен с много фактологичен материал
Славчо Велков: Филмът на Елена Йончева е направен с много фактологичен материал
ПУ разкри българо-китайски център за професионално обучение
ПУ разкри българо-китайски център за професионално обучение