НОВИНИ

Протестиращите лекари във Враца: Докога трябва да търпим?

На спонтанен протест тази сутрин излязоха медиците от многопрофилната болница във Враца. Причината за тяхното недоволство са огромните задължения на лечебното заведение, заради които заплатите на персонала се изплащат с месеци забавяне и едва наполовина.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
10:53, 03.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Силвия Даскалова има над 20 години стаж като медицинска сестра във физиотерапията, но казва, че досега болницата не е изпадала в толкова тежко финансово състояние. За последно Силвия е получила 60 процента от заплатата си за юли.

Силвия Даскалова, медицинска сестра: Докога може да се търпи това положение? Няма да е дълго, на хората все пак това са им основните доходи. Както ние работим на 100 процента, така искаме да ни се плаща на 100 процента.

От няколко години насам болницата затъва все повече в дългове към доставчици на лекарства и консумативи. Сега задълженията вече се изчисляват на 12 милиона лева. Тъй като активите на лечебното заведение са само 4 милиона, от банките отказва да отпуснат кредит, за да може болницата да продължи да работи.

Борислав Станев, фелдшер: Хората се стараят болницата да не фалира, но проблемът идва от предишните ръководства, особено на г-н Луканов. Огромни дългове и безхаберие, никой не търси отговорност за нищо.

Последната надежда на медиците от Враца е Министерството на здравеопазването, от което очакват финансова реанимация за най-голямата лечебница в Северозападна България. Директорът на Врачанската болница има среща с министъра по обед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират два музея в Пловдив
Ремонтират два музея в Пловдив
Задържаха осем нелегални имигранти, укривали се в автомобил
Задържаха осем нелегални имигранти, укривали се в автомобил