НОВИНИ

​Протестът в Асеновград снощи - напрегнат и мащабен

Протестът снощи в Асеновград завърши без инциденти. Хиляди хора от цялата страна се включиха в протестно шествие в града. Вече шести ден недоволството на хората там не стихва. То беше провокирано от инцидента на язовир "40-те извора", където роми нападнаха състезатели и треньори от местния клуб по гребане. За мирното протичане на протеста в неделя вечер бяха включени специализирани екипи от няколко области на страната. Плътен полицейски кордон следваше шествието през цялото време.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
12:01, 03.07.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Има трима арестувани, съобщиха от полицията. Те ще получат обвинения за хулиганство като двама от тях ще бъдат съдени по бързата процедура. Заявката, че протестът в неделя ще е най-мащабен, се оправдаха. Полиция и жандармерия бяха отцепили всички възлови точки в Асеновград. Безпрецедентните мерки за сигурност предизвикаха недоволство сред някои от протестиращите. Имаше проверки за забранени вещества и предмети.

Йордан Тодоров: Онези там стоят в махалата мирно и кротко, дето набиха децата ни. Ние тук ще стоим да ни проверяват.

- Вярвате ли в значката, която носите...?

- А вие вярвате ли в това, за което сме тук.

Полицията успя снощи да овладее ситуацията и и въпреки ескалацията на напрежението до сериозни инциденти не се стигна. От полицията съобщиха че е имало и провокатори.

ст. комисар Атанас Илков - директор на ОД на МВР-Пловдив: Имаше известно напрежение, ситуацията беше овладяна, бяхме се подготвили със съответния брой сили, така че да не допуснем ескалация на напрежението между полицаи и протестиращи. Имаше един случай, в който беше нападнат ваш колега.

Според протестиращите много от жителите на ромската махала „Лозница" са я напуснали преди снощното шествие.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Лица, които преминават без съответните адресни регистрации, са отстранени от махалата. Това ще продължи системно да се прилага като мярка за това да няма приходящи.

В сутрешния блок на БНТ жители на Асеновград поискаха бързи и адекватни действия от властите

Петър Пейчинов: Когато има проблем народния гняв трябва да покаже на управляващите, че трябва да се съобразяват с него. Говоря за справедливия народен гняв, защото при всички положения независимо как е започнал инцидента трябва да стане ясно, че 150 или 50 души да тръгнат на саморазправа, от който и етнос и да са аз това не го приемам.
Албена Костадинова - фондация "Инди Рома 97": Призовавам политиците да мислят с разума си не със сърцето си защото тези гета трябва да се разформироват верно ще отнеме много дълъг период но това наистина трябва да се случи.

Протестите продължават и тази вечер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Споразумение между МЗХГ и служителите от Агенцията за борба с градушките
Споразумение между МЗХГ и служителите от Агенцията за борба с градушките
Порои, градушки и гръмотевични бури след рекордните жеги (ВИДЕО)
Порои, градушки и гръмотевични бури след рекордните жеги (ВИДЕО)