НОВИНИ

Проучват старите сгради във Варна

Експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство в започнаха оглед на 42 стари сгради във Варна, предложени за паметници на културата. До 16 юни ще бъдат направени проучвания на обектите, ще се изготвят и предварителни оценки, които определят статута на сградата.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
12:10, 13.06.2017
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Обектите, които ще бъдат изследвани в продължение на седмица са в централната част на Варна. Огледи ще бъдат направени на стари къщи на улиците "Братя Шкорпил", "Цар Петър",, "Стефан Караджа", "Крали Марко", булевард "Съборни", булевард "Сливница", улица "Цар Асен", булевард "Княз Борис I", улица "Драгоман".

Преди две години Община Варна актуализира и разшири списъка със сгради, предложени за статут - паметник на културата. По данни на дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране", списъкът от 1987 година включва около 570 недвижими културни ценности. Към тях са добавени още 157 обекта, които чакат одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство. Внесено е и предложение до Общинския съвет за създаване на общинско звено, което да бъде част от националната система за опазване на културното наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредно обществено обсъждане на новите цени на парното и тока
Поредно обществено обсъждане на новите цени на парното и тока
Служителка на полицията е ранена при стрелбата в Мюнхен
Служителка на полицията е ранена при стрелбата в Мюнхен