НОВИНИ

Няма регистрирани нови случаи на морбили в Пловдив

Здравното министерство ще проверява в Пловдив организацията и изпълнението на инструкциите за ограничаване на разпространението на морбили. От Инфекциозната клиника към Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив съобщиха, че няма нови случаи на морбили. В болницата остават за лечение четири деца и две жени. Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация.

bnt avatar logo
от БНТ
12:09, 22.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Двегодишното дете от „Столипиново” което се оказа първия от общо 7 случая на заразени с морбили предстои да бъде изписан, потвърдиха от инфекциозната клиника. Състоянието му е добро и позволява лечението да продължи в домашни условия.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов и изпълняващата длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова са тук Пловдив, за да проверят на място организацията и изпълнението на инструкциите за ограничаване на възможността за разпространение на болестта.

В Пловдив и региона досега има регистрирани общо 7 случая на морбили. Освен първия случай на 2-годишното дете от кв. Столипиново, с доказана диагноза са и две жени от Пловдивска област - на 20 г. и на 24 години. Те живеят в различни населени места. От вчера в клиниката са приети и децата на двете жени. Със съмнение за морбили има още две деца от Столипиново. Всички те са изолирани в инфекциозната клиника и са под постоянно лекарско наблюдение.

В момента с приоритет се извършва имунизацията на деца до 18-годишна възраст в огнищата на случаите на болестта. Това са съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване. Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация. Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции. Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. От Министерството на здравеопазването обаче призоваха всички родители максимално да съдействат на личните лекари за да се гарантира здравето на децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шотландския парламент решава дали да има нов референдум за независимост
Шотландския парламент решава дали да има нов референдум за независимост
Цацаров: Няма да екстрадираме граничните полицаи, обвинени от Турция в убийство
Цацаров: Няма да екстрадираме граничните полицаи, обвинени от Турция в убийство