НОВИНИ

ДАНС проверява шефа на фонд "Земеделие"

ДАНС и прокуратурата проверяват Държавен фонд "Земеделие". Изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов ще бъде разследван за конфликт на интереси. Пред "По света и у нас" Порожанов уточни, че ще бъдат проверявани обществени поръчки, които той е одобрявал. Една от тях за близо 11 млн.лева на "Трейс груп", в която имал акции купени на борсата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:58, 06.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Проверката на ДАНС е започнала в ранния следобед. Агентите са изискали документи по конкретни проекти от Програмата за развитие на селските райони. За По света и у нас изпълнителният директор на фонд ,,Земеделие" Румен Порожанов заяви, че всички документи са предоставени, а служителите са съдействали на разследващите.

Румен Порожанов, изп. директор на ДФ "Земеделие": Аз лично смятам, че няма нещо, което да бъде притеснително в рамките на дейността, която сме извършвали. Вие знаете, че фондът е най-проверяваната структура както от Европейската комисия, така и от нашите контролни органи.

По непотвърдена към момента информация се проверява и сигнал срещу уволнения преди дни шеф на дирекцията, която договаря средствата по програмата - Янаки Червеняков. От фонда официално обявиха, че Червеняков е уволнен, защото не е декларирал имуществото си като държавен служител. Ще бъдат проверени и обществени поръчки за около 11 млн. лв. на "Трейс груп", които Румен Порожанов е одобрил. Според сигнала в ДАНС той е имал акции в същото дружество, купени на борсата през 2013 г. и няма право да се разпорежда със средства от фондовете към свързани с него фирми. Порожанов определи подобни твърдения като спекулативни.

Румен Порожанов, изп. директор на ДФ "Земеделие": В периода 2012 г. - 2014 г. съм имал през фондовата борса, сега си направих справка към 400 акции в "Трейс груп", но фонд "Замеделие" работи само с бенефициенти. Бенефициентите са общините и цялата комуникация по договаряне, одобрение на проекти и плащане тя е само и единствено с бенефициентите, а бенефициентите са общините. "Трейс груп" в конкретни случаи може би са били изпълнител по проекти, но ние нямаме никакви взаимоотношения с тях. Няма никакъв конфликт на интереси по отношение на подобна спекулация.

От фонд "Земеделие" заявиха, че проверката на документите ще продължи и през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
Забранява се паленето на огън на открито
Забранява се паленето на огън на открито