НОВИНИ

Провежда се протест на близки на пострадали от катастрофи

Протест срещу войната по пътищата. На улицата излязоха близки и приятели на стотиците жертви на катастрофи в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Мездра. На този фон от Пътна полиция обявиха в сутрешния блок на БНТ нови мерки срещу нарушителите. Само за седмица полицаите са регистрирали 18 000 нарушения на пътя.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:11, 19.07.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Протестиращите тази вечер настояват за изработване на политика срещу проблемите на безопасността на пътя и настояват за създаването на държавен орган, свързан с управлението на риска от пътнотранспортни произшествия.

Шествието започна в 17 ч. пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София, а участниците в него ще дойдат с колите си до 20-ия километър на АМ „Хемус“, посока Варна, за да обявят исканията си. Идеята за протеста е на двете вдовици на загиналите на АМ „Хемус“ от април тази година - Иван Димитром и Йото Ахчийски. На това място загина един от служителите на пътната агенция, който се беше притекъл на помощ.

Тази сутрин в „Денят започва“ комисар Бойко Рановски посочи няколко начина за справяне с агресивните водачи.

комисар Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция“ при ГД ,,Национална полиция“: Има практика в други държави, където по основни пътни артерии основно магистралите се движат полицейски автомобили - необозначени, които заснемат точно такива агресивни водачи. И след това на база на тези записи, които са направени от полицейски служител, спрямо всеки от тези водачи се взима отношение. Това, за съжаление, в България към момента не работи. Може би е една от посоките, в които трябва да обърнем внимание да оборудваме полицейски автомобили с технически средства, които да установяват най-агресивните водачи. Това са водачите, които предизвикват тежките произшествия.

Според Настимир Ананиев, бивш председател на транспортната комисия към Народното събрание, проблемът с пътната безопасност е комплексен.

Настимир Ананиев, бивш председател на транспортната комисия към НС: Говорим за хора, за автомобили и за пътища. Означава да насочим внимание към човека, който шофира, но не след като вземе книжка, а преди това. Да насочим внимание към автомобила - с какви части е ремонтиран и от кого. Поискахме електронна сервизна книжка. Не на последно място е проблемът с пътищата. Много хора призовават да се оправят пътищата, след което всичко да се оправи, но не са свързани по този начин.

Летните месеци обикновено са най-кървави, според статистиката на МВР. През летния сезон загиват средно по 200 души. Според други данни почти 4 300 автомобила са с отнета регистрация, защото са управлявани от неправоспособни водачи, както казаха от КАТ.

Очаквайте подробности за развитието на протеста в централната емисия „По света и у нас“.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата мобилна библиотека отваря врати в София
Първата мобилна библиотека отваря врати в София
Сотир Цацаров: Кръгът на обвиняемите лица за НДК не е предопределен
Сотир Цацаров: Кръгът на обвиняемите лица за НДК не е предопределен