САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Сотир Цацаров: Кръгът на обвиняемите лица за НДК не е предопределен

Възможно е заради случая НДК да бъдат повдигнати обвинения и на министри. От днес бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош вече официално е обвиняем. Той ще отговаря за нецелево изразходване на средствата, отпуснати на НДК за подготовката за българското председателство на ЕС, както и за безстопанственост. Тази сутрин Боршош се яви пред следствието, за да се запознае с обвинението. От прокуратурата уточниха, че разследването е в начален етап.

Айше Сали
от Айше Сали
18:04, 19.07.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Първото обвинение към бившия директор на НДК е за безстопанственост. Заради автомобила, който ползвал. Това е 1 от общо четирите хиляди договора, сключени само с подписа на Мирослав Боршош. Проверката на документите продължава, а според прокуратурата има и още такива договори. Затова е възможно да бъдат повдигнати и други обвинения.

Бившият изпълнителен директор е подведен под отговорност и за начина, по който са похарчени 17 млн. лева, отпуснати за подготовката на председателство на ЕС. От прокуратурата съобщиха, че 1 милион 700 хиляди лева от тях не са използвани по предназначение. Те са безвъзвратно загубени, а за какво точно са отшили е следствена тайна, каза пред медиите Румяна Арнаудова.

Какво се е случило с останалите 15 млн. лева и до края на мандата на Боршош, ще научим от допълнителната съдебно-счетоводна експертиза. Днес бившият изпълнителен директор се яви пред следствието, но на излизане беше лаконичен.

Мирослав Боршош, бивш изпълнителен директор на НДК: Поисках, но не ми бяха представени никакви доказателства. Не се отказвам от нищо, което беше направено през тези две години. Заставам зад работата си и зад всичко, което сме постигнали. Всичко, което сме направили, е не само важно и значимо, но и по законов път. Във вторник пред временната комисия ще представя своята позиция и истината по случая.
- Много министри казаха, че не сте им представяли никакви документи и отчети, как ще коментирате това?
- Много ви благодаря! Хубав ден ви желая!

От прокуратурата не пожелаха да коментират дали някой над Боршош е трябвало да бъде наясно с разходите и нарушенията.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Ако отговоря на този въпрос, ще трябва да отговоря кой е следващият обвиняем. Нека да дадем възможност на прокурорите да си свършат работата. - Означава ли, че трябва да очакваме да бъде повдигнато обвинение и на някой министър? - Означава, че прокурорите продължават да събират доказателства.
Сотир Цацаров, главен прокурор: Ако се установи, че за извършвани нередности принципалът е бил сигнализиран и не е предприел, нищо, естествено, че той също би носил отговорност. Това исках да кажа, с това че кръгът на обвиняемите лица не е предопределен.

Разпитът на министрите, отговаряли за НДК, е започнал вчера с вицепремиера Томислав Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер: По всякакъв начин съдействах на следствието и прокуратурата да си свършат добре работата. Разказах всичко, което ми е известно, това което е проверимо в документите, това което може би е отвъд документите, защото коментирахме и срещи и разговори, които са водени. Отговорността защо съм държал на работа един оперативен ръководител, който е изпълнителен директор на едно държавно дружество, ако в последствие той бъде осъден, ще си я понеса.

Още двама министри ще бъдат разпитани до края на седмицата. Сред доказателствата е и докладът на агенция "Държавна финансова инспекция", който ще установи дали има нарушения при провеждането на обществените поръчки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Провежда се протест на близки на пострадали от катастрофи
Провежда се протест на близки на пострадали от катастрофи
ГЕРБ внася промени в Закона за устройство и застрояване на София
ГЕРБ внася промени в Закона за устройство и застрояване на София