НОВИНИ

Спасители на плажа напомнят с учения за опасностите в морето

Малко момче пада от джет в морето, за минути спасителите го изваждат от водата и го предават на лекарския екип. Това беше една от демонстрациите, показани днес от варненски спасители. Подобни учения по варненските плажове ще има до края на Седмицата на водното спасяване, за да напомнят на туристите, че морето може да бъде опасно, ако не се съобразяваме с рисковете.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
17:35, 19.07.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Високите вълни, адреналиновите забавления и прекалената самоувереност могат да приключат ето така – с намесата на плажни спасители и лекари. За Миша, който е доброволец в демонстрацията, това е само допълнителен спомен от почивката в България. Смята, че е подготвен, за да не го преживява наистина.

Миша:
„Трябва да внимаваш, да не плуваш зад буя и да преценяваш добре силите си.“
Владимир Панев, воден спасител:
„Често се случва деца да се вадят, основно те се давят.“

Родителите трябва да знаят, че при вълнение децата не се носят, защото вълната може да ги „издърпа“ от ръцете им, а при жълт флаг поясът става опасен, защото ако детето се обърне с главата надолу, не може да се изправи. Опасни места има навсякъде.

Владимир Панев, воден спасител:
„Получава се понякога – на английски е "разкъсващо течение" или "морски мъртвак", в който се събират вълните, те подхранват едно течение, което бута навътре.“

Спасението е да се плува перпендикулярно на течението. Друга опасност са дънните ями, които не се различават от брега и могат да се местят през деня. Спасителите правят редовни проверки, затова е важно почиващите да се съобразяват с предупрежденията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски войници не отдадоха чест на Каракачанов и Радев
Турски войници не отдадоха чест на Каракачанов и Радев
Обвиниха областния управител Ирена Узунова за наводнението в Бисер
Обвиниха областния управител Ирена Узунова за наводнението в Бисер