НОВИНИ

Радев: Споразумението с Канада трябва да се подложи на широк обществен дебат

Много е важно да имаме най-точната информация за споразумението СЕТА (Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки), да има открит дебат по този въпрос и ратификацията в българския парламент да бъде извършена с максимален консенсус. Това каза днес в отговор на въпрос във Варна президентът Румен Радев, който присъства на заключителния етап на националното учение с международно участие „Бриз 2017“.

bnt avatar logo
от БТА
15:25, 19.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

По думите му за търговското споразумение предстои национална ратификация.

Румен Радев, президент на Република България: Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада или така наречената СЕТА е един изключително сложен всеобхватен договор. Той ще има отражение върху всички области на обществения живот. Затова е много важно да имаме най-точната информация, да има открит дебат по този въпрос и ратификацията в българския парламент да бъде извършена с максимален консенсус. Има много въпроси, на които трябва да търсим отговор.

По думите му има много въпроси, но които трябва да се търсят отговори. Той допълни, че договорът трябва да бъде подложен на широк обществен дебат.


;;

За учението „Бриз 2017“ върховният главнокомандващ коментира, че то е било мащабно не само като брой участници, но и като широк спектър на решавани задачи и сложност на сценариите. Президентът заяви, че е доволен, че се привличат все повече граждански институции и служби, които да отработват различни елементи на взаимодействие с Военноморските сили.

Вчера Румен Радев сезира Конституционния съд във връзка с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Би Би Си разкри колко плаща на водещите си
Би Би Си разкри колко плаща на водещите си
СДВР предприема мерки за охрана на реда по време на мача Левски - Хайдук
СДВР предприема мерки за охрана на реда по време на мача Левски - Хайдук