НОВИНИ

Пръскат едновременно срещу комари от двете страни на Дунав

По поречието на Дунав ще има извънредно авиационно пръскане срещу комари. Допълнителната обработка е наложителна и поради факта, че огнищата на болестта заразен нодуларен дерматит у нас растат. Действията ще се координират с румънските общини и институции. Искането е на Асоциацията на Дунавските общини, която получи целево финансиране.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
21:00, 12.05.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Министерството на земеделието и храните ще започне превантивна обработка в крайдунавските общини през следващата седмица за намаляване на разпространението на комари, заради сериозните рискове , които носят от пренасяне на заразата от нодуларен дерматит. Това съобщиха от Асоциацията на Дунавските общини "Дунав".

Пламен Стоилов - председател на Асоциацията на Дунавските общини: „Става дума за площи от 900 хиляди декара, които ще бъдат третирани. В момента се чака доставка на препарат.”

Пръсканията ще са предварително съгласувани с общинските власти от градовете по поречието на Дунав. Предвижда се авиационните дейности да са синхронизирани с румънски институции и местни власти. Проблемът с комарите по река Дунав в различните години придобива особено голямо значение, защото освен че пренасят зарази, насекомите нарушават комфорта на хората и пречат на туристическия бизнес.

Пламен Стоилов: “Не можем да допуснем туристите, които слизат на брега от круизните кораби, да бъдат “нападнати” от рояци комари.”

От Асоциацията са на път да намерят по-трайно решение с унищожаването на комарите в регионите по поречието на Дунав и вече проучват опита на страните от горното течение на реката, за да го приложат и у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският парламент подкрепи кримските татари
Европейският парламент подкрепи кримските татари
След репетицията: Поли Генова благодари на всички, които я подкрепят
След репетицията: Поли Генова благодари на всички, които я подкрепят