НОВИНИ

Студенти излизат на протест заради орязани стипендии

Студенти ще протестират в понеделник пред просветното министерство заради орязването на европейските стипендии за определени специалности. Скандалът избухна, след като министерството обяви, че стипендии ще получават само студентите в 32 приоритетни направления. Останалите - юристи, медици, филолози и икономисти казаха, че се чувстват ощетени.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:41, 12.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Първи на орязаните стипендии реагираха студенти медици и юристи, днес към тях се присъедини и Студентския съвет на Софийския университет.Те не са съгласни, че само колегите им от 32-те обявени за приоритетни направления като педагогика, физика, химия, математика, информатика, инженерни науки трябва да получават евростипендии.

Йордан Донков, Студентски съвет, СУ: Смятаме, че трябва да бъдат преразгледани и да се вземе решение, което да е в полза на всички студенти.
Иванджелина Вътева, 2 курс, Българска филология: Не е справедливо някои специалности да имат право да взимат стипендии, а други-не. Ако педагогиките са приоритетни, как така филологиите не са приоритетни, от филолозите излизат учители, как учителите да не са приоритетни, да не говорим за други специалности като медицина.

Според министър Кунева "приоритетни специалности" не означавало, че другите не са важни, просто там имало недостиг на кадри.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Как да привличаме студенти, безспорно, ако ние кажем-вижте, занимавайки се с педагогика, с технологии, с инженерство, ние ви гарантираме стипендия, е едно от нещата, с които едни студент, родителите му могат да си направят сметката, че те ще получават тази помощ, подкрепа в следващите години, когато са в Университетите.

Днес и реформаторите от гражданската квота Мартин Димитров и Петър Славов внесоха питане до просветния министър по какви критерии е определено кои специалности са приоритетни и ще се промени ли начина на раздаване на евростипендиите, така че да не се дискриминират студентите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ изслуша още 4-ма кандидати за директор на БНР
СЕМ изслуша още 4-ма кандидати за директор на БНР
Признаха за виновен русенския съдия, поискал подкуп
Признаха за виновен русенския съдия, поискал подкуп