САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Първа едновременна операция на сърце и тумор е извършена у нас

Първата едновременна операция за отстраняване на сърдечно-съдов проблем и туморно образувание е извършена от екипи на болниците "Света Екатерина" и Военно-медицинска академия, ръководени от проф. Генчо Начев и проф. Никола Владов.

от БНТ
08:52, 31.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

73-годишен пациент с аневризма на коремната аорта, засегнати съдове на сърцето и тумор в червата е бил опериран в болница "Св. Екатерина" от два екипа - на болницата и от ВМА.

Проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на болница "Света Екатерина": Принципно би трябвало да се започне със сърцето, но имаше голям риск от разпространение на злокачественото образувание. Ако бяхме се заели първо с тумора, щеше да има сраствания, които са опасни за сърцето. Затова решихме, че едновременна операция е най-доброто.

Според проф. Начев това е първият случай, описан в България на извършване на подобна операция.

Гостуващият екип на ВМА обаче няма да бъде заплатен, тъй като според правилата на Здравната каса може да се изплати само една от клиничните пътеки. В случая това е сърдечната, тъй като пациентът е лекуван в болница "Св. Екатерина".

Проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА: Едновременните операции не са регламентирани, а модерният подход е комплексното лечение. Това трябва да се регламентира, защото болниците остават ощетени.

Проф. Начев съобщи, че е писал до директора на Здравната каса в този случай да се изплати и втората пътека и е получил обещания това да стане.

Проф. Владов съобщи, че от септември ще бъдат подновени чернодробните трансплантации във ВМА след направения ремонт на операционните зали на клиниката.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Брад Пит и Леонардо ди Каприо минаха по червения килим в Лондон
Брад Пит и Леонардо ди Каприо минаха по червения килим в Лондон
Времето през август: Не се очакват екстремни температури
Времето през август: Не се очакват екстремни температури