НОВИНИ

Първата група изследователи за Антарктида отпътува днес

Първата група от девет полярници, тази вечер отпътува към късчето българска земя на Антарктида. Очаква се те да престигнат в базата ни „Св.Климент Охридски“ около края на месеца. Предизвикателството е последната отсечка от остров Кинг Джордж до Ливингстън, която заради липсата на собствен транспорт антрактиците ще изминат с ветроходна яхта. 26-ата експедиция ще направи изследвания в областта на климатичните промени, геологията, биологията, сеизмологията и геофизиката.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
21:22, 15.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Позната картина на летище „София“ - сакове, бидони, усмивки и навлажнени очи. Зад всичко това обаче е голямата подготовка и последни уточнения за изпълнението на предстоящите задачи.

Йордан Йорданов, командир на българската полярна база „Св.Климент Охридски“: Монтираме новият агрегат, фотоволтаични панели, т.е. да качим нивото в енергийно отношение още по- нагоре и да създадем по- добри битови условия, нов водопровод, нови подови настилки.Това е за нас задачата.
;

Неизвесността винаги притеснява - какво ще заварят там на близо 14 хиляди километра, но това е и част от емоцията. Ще успеят ли да пренесат всичко необходимо, ще изпълнят ли научната програма. На практика това са само 3 месеца пълноценна работа.

Драгомир Матеев, логистик: Първата експедиция от реално, от периода, в който изпълняваме националната ни програма. Наситена с много научни проекти - тази година са 9, от които 2 международни.

Преди всичко обаче деветимата полярници ще трябва да разконсервират базата, да разринат снега около къщите, машините, да пуснат водата и генератора. А след това и да посрещнат основната група, която заминава през декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непоказвани фотографии от Сибир на Йордан Радичков в Столичната библиотека
Непоказвани фотографии от Сибир на Йордан Радичков в Столичната библиотека
ДРУГИТЕ новини: Биолози опитомиха Деспасито
ДРУГИТЕ новини: Биолози опитомиха "Деспасито"