НОВИНИ

Българите в Албания приемат с радост възможността да изучават български език

Българите в Албания с радост приемат възможността за създаване на по-добри условия за изучаване на майчиния език. На среща с вицепрезидента Илияна Йотова представители на българската общност споделиха, че очакват България да им помогне и с подготвени учители. И още - да се ускори процедурата по издаване на български паспорти. Още от специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова Любен Бързаков
20:30, 15.11.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Българите в Албания са между 35 и 45 хиляди по официални данни. Според тях самите обаче броят им достига до 100 хиляди души.

Голямата част от тях знаят български, защото го говорят в семействата си. Но не всички могат да пишат, защото не са го учили в училище. Много държат да пазят жива връзката с България.

Деврим Каса беше минал 180 км. заедно с жена си и малкия си син, за да каже на вицепрезидента, че много иска в тяхното село да се учи български език.

Деврим Каса: Сакам училище за децата наши да знаят да учат у Требище. Искаме те да знаят български език. Сакаме много, не малце да сборуват и да пишат децата. Ние не знаем да пишем, те поне да знаят да пишат.

;

Йехона пък се готви да учи инженерство в София.

Йехона: А я мало можем и да пишем, ама по-убаво знаем да го сборим... Аз съм била у България, много убаво.
Хава: И аз съм била у България един път, много убаво.
Микел Ценай: Вече има 10 години зад гърба си в София. Завършил е спортната академия, сега е докторант. Връща се в Албания, заради семейството си, но често прескача до София.
Микел Ценай: София ми е като майчин град. Като отида в София се чувствам като у дома.
БНТ: А като дойдеш тук липсва ли ти София?
Микел Ценай: Много.
;

От дружеството „Наша гора“, което участва активно за включването и на българското малцинство в приетия наскоро закон за малцинствата, оценяват това като исторически успех. И вече гледат към следващите стъпки.

Фисник Ходжа, председател на дружеството „Наша гора“: Не само за моя район Гора, но за всички българи тук имаме нужда от учители по български език.
;

За да има реален резултат от закона за малцинствата, усилията и на институции, и на българите в Албания трябва да продължат, посочи Илияна Йотова.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Оттук нататък следващите 6 месеца са изключително важни за всички нас ...

Общо е мнението, че трябва да се подобрят бизнес контакти и взаимните инвестиции между Албания и България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастна жена и синът ѝ станаха поредните жертви на телефонни измамници
Възрастна жена и синът ѝ станаха поредните жертви на телефонни измамници
Постъпили са сигнали за измами с „Българската Коледа“
Постъпили са сигнали за измами с „Българската Коледа“