НОВИНИ

Първи фермерски пазар във Варна

"Жив" шоколад, дървесни био гъби Шийтаке и сладка от люти чушки бяха представени на първия Национален фермерски пазар във Варна. В изложението участваха над 50 производители на натурални храни от цялата страна. Сергиите преливаха и от био плодове и зеленчуци, прясно изпечен хляб, билки и млечни деликатеси.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
07:08, 16.07.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Гостите на пазара имаха възможност да опитат и да си купят необичайни храни по авторски рецепти. Сред тях беше "жив" шоколад, произвеждан в ловешкото село Дойренци. Той се нарича "жив", защото е направен по специфична технология - без нагряване и без термична обработка. Прави се от сурови какаови зърна, пчелен мед и различни лечебни билки и е полезен за организма.

Любомир Христов, производител на "жив" шоколад с пчелен мед: Няма захар в този шоколад, няма и сухо мляко, както обикновено се слага в шоколада. От година и малко сме на пазара. Вече ни има в по-големите и в по-добрите био магазини.

Интерес у посетителите предизвикаха и дървесните био гъби Шийтаке, отглеждани на дъбови трупи по японска технология в района на Карлово.

Стоян Асенов, производител на гъби Шийтаке: Това е една от най-полезните гъби в света, която е ядлива. Едно е, че е много вкусна. Сами може да погледнете колко витамини и минерали съдържат нашите гъби, които ги произвеждаме в България.

Част от своята нова продукция представи и Лютата ферма от варненското с. Страшимирово. Това са двата вида сладко от смлени и цели люти чушки.

Елена Родинова, производител на люти чушки: От смлените люти чушки е един от най-леките ни продукти, изключително ароматно сладко, вкусно сладко и много подходящо за сирене, за кашкавал, за морски дарове. Другото ни сладко е от цели люти чушки, което е един от екстремните ни продукти.

Освен необичайните храни, на пазара бяха изложени месни деликатеси, мед, билки и качествени алкохолни напитки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакванията за днешната среща между Тръмп и Путин
Очакванията за днешната среща между Тръмп и Путин
Млади сценографи от цяла Европа със среща в Пловдив
Млади сценографи от цяла Европа със среща в Пловдив