НОВИНИ

Директорът на БАБХ: Мерките за евтаназиране на животните са правилни

Българската агенция по безопасност на храните е открила заразени животни във всяко от стадата, които унищожава. Директорът на агенцията обясни, че шансът и другите животни да заболеят е 95% и ако държавата не вземе мерки - може да бъде изолирана от международните пазари на мляко и месо.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:09, 15.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Дамян Илиев, изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните: До момента са умъртвени близо 4000 животни, в засегнатите села остават още около 500 живи. Според агенцията по храните месото и млякото им може да се консумират само след термична обработка. Стараем се да ограничим заболяването в малък регион, така че да не може да бъде засегнат по-голям регион или цялата страна.

По думите на Илиев в момента има над 700 чумни огнища в Турция и болестта е дошла у нас най-вероятно оттам. Именно заради бързото разпространяване на болестта са необходими спешни мерки за умъртвяване на овцете и козите. Утре у нас идват представители на Европейската комисия, които ще проверяват мерките са достатъчни.

Дамян Илиев, изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните: В случай, че те не са съгласни, че сме достатъчно стриктни в контрола е възможно да бъдат върнати санкциите обратно за областите Ямбол и Бургас.

В случай, че не бъде овладяна заразата, България няма да има право да изнася млечни и месни продукти за период от 2 години.

Дамян Илиев, изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните: Имам две кучета и два коня и цял живот се занимавам с животни. Бил съм практикуващ лекар около 20 години, нямаме такива предпоставки и в нито един ветеринарен лекар го няма това нещо - да търси начин да убива животни.

Дамян Илиев каза, че веднага би подал оставка, ако министърът на земеделието я поиска. Изплащането на обезщетенията ще се забави, за да бъдат увеличени предвидените суми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тежка катастрофа в Кресненското дефиле блокира пътя от и за Гърция
​Тежка катастрофа в Кресненското дефиле блокира пътя от и за Гърция
Франция е новият световен шампион по футбол
Франция е новият световен шампион по футбол