НОВИНИ

Създава се оперативен щаб до нормализиране на положението с чумата по животните

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов се създава оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
19:30, 15.07.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати. Оперативният щаб ще съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията и ще работи до овладяване на ситуацията.

В състава на щаба влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на ГД „Гранична полиция“, съобщиха от правителствената пресслужба.


Цял ден хора барикадираха фермата на баба Дора, за да защитят козичките ѝ. Дали ще останат живи, никой още не знае.

Фермерите от селата с регистриран вирус на чума са напълно обезверени и вероятно повече няма да отглеждат животни.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова дойде в Шарково, за да обяви, че подава сигнали до прокуратурата да спре евтаназията.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Да се проверят фактите - вярно ли е, че са започнали избиване на животни преди да дойдат пробите от лабораторията. Факт е, че животните не дават симптоми на чума... тука ще стоим седмици и месеци, докато не дойде някой да ни покаже черно на бяло на какво основание започнаха тоя вандализъм.

По-късно в Шарково дойде и евродепутатът Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки, евродепутат: Сегашният проблем е да се договорят обезщетенията за тези хора и оттук нататък вече в администрацията да си решават въпроса. ... ще изискаме всички документи има ветеринари, ще поискаме документите да видим има ли такова заболяване, има ли доказано такова заболяване. наложило ли се е да се избиват толкова много животни.

В Шарково чакат Агенцията по храните да отмени заповедта за умъртвяване на животните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиче от Враца пострада в Пирин планина
Момиче от Враца пострада в Пирин планина
Путин се срещна с колегите си от Франция и Хърватия преди финала
Путин се срещна с колегите си от Франция и Хърватия преди финала