НОВИНИ

Първи разговори между ГЕРБ и Обединените патриоти

ГЕРБ и Обединените патриоти проведоха първите си преговори в търсене на съгласие за съставяне на правителство. ГЕРБ не коментираха резултатите от срещата, а патриотите не влязоха в детайли за исканията, които са отправили. Според заявките им до момента, те искат да участват във властта със свои министри.

Надежда Василева
от Надежда Василева
16:33, 31.03.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

След срещата с ГЕРБ, Обединените патриоти не разкриха каква формула на властта са обсъждали и дали са поискали конкретни министерства.

Красимир Каракачанов - председател на ВМРО: "Разговорите бяха съвсем общи, честитихме си резултатите, за такива неща сме си говорили.

Какво поискахте вие от ГЕРБ? Поискахте ли министерски постове?

"Тепърва започват разговорите. Това беше много общ разговор, следизборен. Като му дойде времето ще ви кажем. Оптимист съм от това, което предстои".
Валери Симеонов - председател на НФСБ: "Няма какво да казваме сега. На тоя етап нищо няма да говорим".

През последните дни неофициално се говори, че патриотите имат интерес към 7 министерства, сред които на отбраната, енергетиката, икономиката, туризма., културата. След изборите Валери Симеонов пък лансира идеята за коалиция между ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти, на каквато обаче не са съгласни двете най-големи партии.

ГЕРБ и патриотите ще разполагат в парламента с общо 122 депутати, тоест имат необходимото мнозинство за съставяне на правителство. Ако не се стигне до съгласие за коалиция обаче, не е изключено ГЕРБ да се опита да направи кабинет на малцинството. Лидерът на Атака Волен Сидеров отбеляза, че преговорите с ГЕРБ могат да не са толкова тежки и да приключат бързо, ако всяка страна направи компромиси.

Волен Сидеров - председател на Атака: Всеки трябва да направи компромис. Мисля, че вече и опитът, и грешките ни поучиха на това и всяка една партия трябва да е помъдряла. Няма много време за губене, не трябва повече страната да стои в едно междувластие. Ако не станат нещата, ще отидем пак на избори. Политиката е изкуство на възможното. Едно е да си мислиш нещо, да си кръжочник, който нещо си мечтае, друго е да се направи това, което реално може да се направи.

От ГЕРБ днес призоваха в декларация служебния кабинет да спре всички уволнения и назначения, и да отмени всички конкурси за ръководни длъжности в държавната администрация. И напомниха, че са получили над 1 милион и 147 хиляди гласа на изборите. От партията настояват също президентът Румен Радев да вземе отношение за безпринципното според тях кадруване на служебния кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно заседание на МС заради наредбата за бежанците (обновена)
Извънредно заседание на МС заради наредбата за бежанците (обновена)
Подкрепа за концесията на комплекса на „Локомотив Пловдив
Подкрепа за концесията на комплекса на „Локомотив Пловдив"