НОВИНИ

Преди протеста на българските превозвачи: Транспортният министър с важни срещи

Български превозвачи излизат утре в Брюксел на масов протест срещу дискриминационни текстове в готвените нови европейски промени в областта на международния транспорт, известни като Мобилен пакет 1. Утре текстовете ще бъде обсъждани в транспортната комисия в Европейския парламент. На заседанието ще присъства и българският министър на транспорта Росен Желязков, който днес целия ден имаше срещи в Еврокомисията и Европейския парламент.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:12, 09.01.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Транспортният министър Росен Желязков коментира днес, че българската цел е да се постигнат значителни подобрения в пакета по време на гласуванията в парламента. В противен случай страната ни ще направи всичко възможно да блокира на този етап законодателното решение.

Росен Желязков - министър на транспорта: "Целта на този протест не е да оказваме натиск или да показваме мощ, защото знаете, че ако това е целта, ние може да съберем много повече хора от тези, които ще присъстват утре. Целта е да покажем, че периферните държави, каквито сме ние, а защо не и държави като Португалия, Ирландия и Малта сме обединени срещу направените предложения в пакет за мобилност 1".

Желязков и колегите му от Полша, Латвия и Унгария днес през целия ден имаха срещи с евродепутати и с комисаря по транспортна Виолета Булц.

Росен Желязков - министър на транспорта: "Сутринта имахме среща заедно с министрите на Полша, Унгария и Литва с докладчика по досието за работното време, почивката и тахографите Ван Де Камп. От него получихме уверение, че неговото предложение такова, каквото е благоприятно за нас - за отпадане на задължението за връщането на водача, ще събере необходимата подкрепа".
;

Комисар Булц е поела ангажимент ЕК да финансира изграждането на места за паркиране във всички държави членки, които да разполагат с необходимите удобства за това шофьорите да могат да прекарват там седмичните си почивки.

Росен Желязков - министър на транспорта: "В момента при липсата на охраняеми места, охраняеми паркинги с удобства за водачите - забраната да се ползва седмичната почивка обрича нашите шофьори да си изоставят камиона и да търсят немили-недраги къде да нощуват".

Утре протестите на превозвачите са по същото време, в което транспортната комисия ще гласува пакета.


Предстои пакетът да бъде разгледан в ЕП и предстоят преговори между ЕК и държавите-членки, така че и в следващите месеци са възможни промени.

;

Днес е важен ден преди утрешното гласуване, защото всеки един глас в полза на България е важен. И българските евродепутати, и транспортният министър проведоха множество срещи, за да убедят останалите евродепутати да приемат пакета така, че да бъде в полза на нашите превозвачи.

В началото на декември транспортните министри на държавите от ЕС одобриха пакета „Мобилност“, като единственият елемент в него в полза на България беше това, че камионите на българските превозвачи не е нужно да се връщат на всеки 4 седмици в България.

Това, което утре българската страна иска да постигне, е нашите превозвачи да не се налага да се връщат в България.

Протестът утре ще бъде мирен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест на жителите на Войводиново, където беше пребит военнослужещ
Пореден протест на жителите на Войводиново, където беше пребит военнослужещ
В македонския парламент започват финалните дебати за промяна на конституцията
В македонския парламент започват финалните дебати за промяна на конституцията